Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Γεωργία θα λάβει την απάντησή της

Κατηγορίες Σαακασβίλι για ευρείας κλίμακας επιχείρηση των Ρώσων κατά της Γεωργίας
Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2008 10:33
UPD:10:43
A- A A+

Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διεξάγει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας, με τις πληροφορίες ότι τουλάχιστον δύο ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις εντός του γεωργιανού εδάφους.

«Καλώ την Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει το βομβαρδισμό ειρηνικών πόλεων της Γεωργίας», δήλωσε ο κ. Σαακασβίλι σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς το λαό της χώρας του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γεωργίας, οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταφέρει «να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ν. Οσετίας και της πρωτεύουσάς της, Τσχινβάλι».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, μεγάλο τμήμα του εδάφους της Ν.Οσετίας και τουλάχιστον 11 χωριά έχουν καταληφθεί από γεωργιανές δυνάμεις, που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδεία πυρών πυροβολικού, τα οποία επαναλαμβάνονταν ανά μία ώρα.

«Εχουμε κινητοποιήσει χιλιάδες εφέδρους», υπογράμμισε ο Σαακασβίλι και ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του να μην φοβούνται τις επιθέσεις.

H ρωσική απάντηση

«Η επιθετική ενέργεια της Γεωργίας στη Ν. Οσετία θα λάβει την απάντησή της», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξετάζει «αριθμό έκτακτων μέτρων για την επιστροφή της Ν.Οσετίας σε ειρηνικό κανάλι, την υπεράσπιση του αμάχου πληθυσμού, βάσει της ειρηνευτικής δικαιοδοσίας των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς και την προστασία των Ρώσων πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, στο Κρεμλίνο συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος Μεντβέντεφ.

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι εθελοντές από τη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία έχει επίσης αποσχιστεί από τη Γεωργία, καθώς και Κοζάκοι από το ρωσικό Νότο κατευθύνονται στην περιοχή για να ενισχύσουν την άμυνα της Ν.Οσετίας.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία, βάσει του οποίου και οι δυο πλευρές θα σταματούσαν άμεσα την αιματοχυσία. Σύμφωνα με διπλωμάτες, μια φράση στη ρωσική πρόταση χαρακτηρίστηκε ως απαράδεκτη από τη γεωργιανή πλευρά. Η φράση αυτή καλούσε τις εμπλεκόμενες πλευρές «να αποκηρύξουν τη χρήση βίας».

Στο θέμα παρενέβη και η Ουάσινγκτον, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

«Θα θέλαμε να δούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζόντρο, που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Πεκίνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή