Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Τι έχει άραγε να πει ο Γενς Στόλτενμπεργκ των ίσων αποστάσεων και του «βρείτε τα μόνοι σας» για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας από την Τουρκία πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα; Ότι είναι «κατανοητές οι ανησυχίες» της Άγκυρας, όπως είχε δηλώσει όταν ο Ερντογάν απειλούσε με βέτο την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας; Ότι μας ενδιαφέρει μόνο η εποικοδομητική σχέση με ένα «τόσο πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας», όπως έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη γειτονική μας χώρα;
Δεν θα περίμενε κανείς από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κάτι άλλο από το να χαϊδέψει για ακόμη μία φορά τα αυτιά του Σουλτάνου.
Όμως δεν θα βρίσκεται πολύ στη θέση αυτή. Θα περιοριστεί στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας του. Ποιος είναι λοιπόν πιθανό να τον αντικαταστήσει; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» η πιο δυνατή υποψηφιότητα αυτή τη στιγμή είναι η 45χρονη Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας.
Ωστόσο τα ιταλικά μέσα αλλά και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μεταδίδουν πως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πιέζει ώστε το τιμόνι της Συμμαχίας να αναλάβει είναι ένας άλλος τραπεζίτης- ο Μάριο Ντράγκι.
Αυτή θα ήταν μία πραγματικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
Η Ιταλία βεβαίως είχε διαχρονικά πολύ ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Και ο Τούρκος πρόεδρος στην τελευταία συνάντησή του με τον Ντράγκι είχε επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως κίνδυνο για την Ιταλία αναφερόμενος σε επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Ωστόσο η Ρώμη είναι πια σε ανοιχτή κόντρα με την Άγκυρα για τις επιδιώξεις της δεύτερης στη Λιβύη, αλλά και τον ρόλο που προσπαθεί να αποκτήσει- με σφραγίδα Πούτιν- στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.
Αν λοιπόν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε ίσως να μπορούμε να ελπίζουμε πως ο Σούπερ Μάριο του «ό,τι χρειαστεί» θα βρει το σθένος να πει και το «ως εδώ» στον Ερντογάν.