Σε εξέλιξη η συνάντηση Σολτς - Μητσοτάκη στο Μαξίμου: Η ατζέντα και οι προσδοκίες

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 11:19
UPD:11:33
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα ενώ είναι ταυτόχρονα η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας.

INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νωρίτερα ο κ. Σολτς επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης όπου τον ξενάγησε ο Κ. Μητσοτάκης. Μετά από την κατ' ιδίαν τους συνάντηση οι κ. Μητσοτάκης και Σολυς θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο και ακολούθως θα υπάρξει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Η επίσκεψη Σολτς λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη συγκυρία εν μέσω της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και του θρίλερ διαβουλεύσεων για την πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση, πραγματοποιεί ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στο τραπέζι της συνάντησης που η Αθήνα αισιοδοξεί ότι θα αναθερμάνει τις ελληνογερμανικές σχέσεις θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα, οι εξοπλισμοί, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και η ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σολτς θα καταθέσει προτάσεις για τεθωρακισμένα νέας τεχνολογίας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Γερμανίας αυτή επισφραγίστηκε και με τη συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», προκειμένου να στηριχτεί η ουκρανική άμυνα της Ουκρανίας. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που παραχωρούνται από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Η Αθήνα προσδοκά η συνάντηση να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση στις διμερείς σχέσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά το Βερολίνο πλέον εκφράζει πιο συχνά τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Άγκυρας, κάτι που αποτυπώθηκε με την πρόσφατη καταδίκη από τη Γερμανία των τουρκικών απειλών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή