Τουρκία: Δοκίμασε βαλλιστικό πύραυλο εγχώριας κατασκευής

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 15:09
UPD:15:14
turdef
A- A A+

Η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun, του πρώτου βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας της χώρας που αναπτύχθηκε με εθνικούς πόρους, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από κινητή πλατφόρμα σε ένα αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι της Ριζούντας γύρω στις 7 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με τα άτομα που επικαλείται το πρακτορείο. Κατά τη δοκιμαστική βολή ο πύραυλος κάλυψε 561 χιλιόμετρα και έπεσε στην ακτή του λιμανιού της Σινώπης. 

Το έργο  Tayfun

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η εταιρεία Roketsan πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής εμβέλειας (SRBM). 

Το μυστικό έργο ανάπτυξης πυρομαχικών ακριβείας που ονομάζεται Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg.

Η προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη όπλων εγχώριας παραγωγής, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.

Ο πύραυλος Tayfun γίνεται ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς της Τουρκίας και το μεγαλύτερου βεληνεκούς σύστημα πυραύλων της.

SAVUNMASANAYIST

Αν και το βεληνεκές των πυραύλων αυτού του είδους ποικίλλει, δεν αναμένεται να είναι μικρότερο από 550 χιλιόμετρα για τον πύραυλο Tayfun. Αυτό το εύρος εξηγεί γιατί η δοκιμή διεξήχθη στα ανατολικά της χώρας, σημειώνει το Turdef. Αν και το μέρος μπορεί να ενοχλήσει την Αρμενία, οι εναλλακτικοί χώροι δοκιμών θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, συνεχίζει.  

Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2019, με την ελπίδα ότι η συνεργασία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα βαλλιστικής άμυνας, υπενθυμίζει το Bloomberg. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τότε κυρώσεις στην Τουρκία και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή