Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν είναι μια «ωρολογιακή βόμβα»

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 21:17
UPD:21:20
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τον Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές του 2023. Στον προεκλογικό αγώνα όμως, εν μέσω κρίσης απειλεί με πόλεμο και κλιμακώνει τη διένεξη με την Ελλάδα. Η Δύση τον τιμωρεί με αδιαφορία», γράφει η γερμανική ιστοσελίδα T-online.

H ιστοσελίδα  σχολιάζει ότι, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ο Ερντογάν μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις, καθώς ήδη διαφαίνονται τρεις κρίσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης:

Πρώτον, οι εντάσεις με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχουν οξυνθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νησιά του Αιγαίου. Στην περιοχή φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που επιτείνει έτι περαιτέρω τη διένεξη, σχολιάζει η T-online, προσθέτοντας ότι αυτή η ένταση έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο, καθώς ένας λάθος χειρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα

Η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα με πυραυλικές δοκιμές και υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ η Ελλάδα εγκατέστησε τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με την Τουρκία, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Αυτή  η κλιμάκωση πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, παρατηρεί, πάντως, ότι μεσούντος του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η Ε.Ε. δεν έχει το περιθώριο να μπει σε διαμάχη με την Τουρκία, για αυτό και οι δυτικές κυβερνήσεις αντιδρούν ήπια στις τουρκικές προκλήσεις, χωρίς λεκτικές εξάρσεις.

Η γερμανική ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη στήριξη από τον τουρκικό λαό, παρά το γεγονός ότι η πολιτική του έχει προκαλέσει μια καταστροφική οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Ενόψει των επικείμενων εκλογών του 2023, θα μπορούσε να κλιμακώσει εκ νέου διεθνείς διενέξεις, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα.

Το ΝΑΤΟ νίπτει τα χέρια του

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ αφήνει ασχολίαστες τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, είτε πρόκειται για τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, τις επιθέσεις σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, την υποστήριξη της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας, τη στενότερη οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία ή την στάση του Ερντογάν στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία. Και αυτό διότι η Δύση χρειάζεται την Τουρκία στη γεωπολιτική μάχη με τη Ρωσία και την Κίνα, χρειάζεται τον Ερντογάν ως διαμεσολαβητή σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Η ιστοσελίδα σημειώνει τέλος ότι είναι καθοριστικής σημασίας το ερώτημα εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποδεχτεί μια ήττα στις εκλογές και αναφέρεται στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης και των ΜΜΕ στην Τουρκία. 

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο πιθανή είναι μια εκλογική ήττα του Ερντογάν τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων που αφορούν επίσης της Γερμανία και την Ευρώπη. Η T-online διερωτάται μάλιστα για πόσο ακόμα μπορούν οι εταίροι του ΝΑΤΟ να αγνοούν το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενεργεί με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον, αγνοώντας τη Συμμαχία.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή