Έχει καρκίνο ο Πούτιν, ή μήπως θέλουμε να είναι άρρωστος;

Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 13:16
UPD:14:17
EPA/MAXIM SHIPENKOV
A- A A+

Είναι ένας ηγέτης που προκαλούσε πάντοτε το ενδιαφέρον της Δύσης, ωστόσο, από τον Φεβρουάριο, οπότε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, κάθε του κίνηση, εμφάνιση, δήλωση αναλύονται σε λεπτομέρεια.

Αναπόφευκτο ήταν επομένως να γίνουν αντιληπτές κάποιες αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση, τροφοδοτώντας τις φήμες που τον θέλουν να μην είναι καλά στην υγεία του, γεγονός που έπειτα οδήγησε σε εικασίες γύρω από το ποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση που δεν μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι υποφέρει από προβλήματα στην πλάτη και φαίνεται να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση περισσότερες από μία φορές. Μέχρι στιγμής έχουμε όμως ακούσει ότι ενδέχεται να πάσχει από Πάρκινσον, δεδομένου ότι φαίνεται να έχει συσπάσεις. Οι αναφορές ότι επισκέπτεται συχνά ειδικούς στον καρκίνο έχουν εγείρει σκέψεις ότι υποφέρει από καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ, πιο πρόσφατα, υπήρξε ένας ισχυρισμός ότι είναι «πολύ άρρωστος με καρκίνο του αίματος».

Στην πιο γενική της διατύπωση για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, δήλωσε ότι απλά ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι σε «πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση, και είναι πολύ άρρωστος».

Τι μπορούμε όμως να συμπεράνουμε από όλα αυτά, διερωτάται ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι που ειδικεύεται στη Ρωσία, δεδομένου πάντα ότι ο Πούτιν πρόκειται για ένα άνθρωπο που κρατάει τις προσωπικές του υποθέσεις εκτός δημόσιας σφαίρας. Να θυμίσουμε ότι πολλοί έμαθαν ότι έχει δύο ενήλικες κόρες όταν τους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση, ενώ η σχέση του με τη γυναίκα που εικάζεται πως είναι η σύντροφός του δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ.

Για έναν άνθρωπο που έχτισε μεγάλο μέρος του προσωπικού μπραντ στις μάχες τζούντο, το χόκεϊ και την ιππασία, η ασθένεια και το γήρας είναι προφανώς ευαίσθητα θέματα, σχολιάζει ο Γκαλεότι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να πάσχει από κάτι σοβαρό.

Για τον καθηγητή όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της φημολογίας σχετικά με την υγεία του Ρώσου προέδρου κρύβεται άλλο: στην εναπόθεση της ελπίδας για επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με τον Πούτιν σε ένα… από μηχανής Θεό.

Όποιες κι αν είναι οι τρέχουσες επιτυχίες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης, φαίνεται ότι αυτή η σύγκρουση θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι πρόσφυγες, το κόστος του χειμάρρου των όπλων που κατευθύνεται προς την Ουκρανία, η πράξη εξισορρόπησης που απαιτείται για να κρατηθεί ενωμένος ο δυτικός συνασπισμός, όλες αυτές οι προκλήσεις θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο να διαχειριστούν με την πάροδο του χρόνου, σημειώνει ο καθηγητής, εξηγώντας πως η ιδέα του άρρωστου Πούτιν θα έδινε μια γρήγορη και ως δια μαγείας λύση στα προβλήματα της Δύσης.

Η ιδέα του άρρωστου Πούτιν ενέχει τρεις κινδύνους, προειδοποιεί:

  • Οι επικρατούσες ιατρικές εκτιμήσεις φαίνεται να συνηγορούν πως ό, τι κι αν έχει, δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε επικείμενο θάνατο ή ανικανότητα εκτέλεσης των καθηκόντων του. Μπορεί κάλλιστα να είναι αρκετά άρρωστος ώστε να γίνει πιο απερίσκεπτος και να ανησυχεί λιγότερο για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, αλλά όχι τόσο άρρωστος ώστε να είναι γρήγορα εκτός σκηνής.
  • Κάτι τέτοιο πιθανό θα έκανε και το καθεστώς περισσότερο κατασταλτικό, και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα οδηγούσε ρε ρήγμα με την ρωσική ελίτ που για την ώρα αναλώνεται στο να τον δοξάζει.
  • Το πρόωρο τέλος του Πούτιν μπορεί να επισπεύσει μια επικίνδυνη διαμάχη για την εξουσία στη Μόσχα ή την άνοδο ενός ηγέτη από τη γενιά του «Homo Sovyticus»: ένας ηγέτης σοβιετικού τύπου που θα ήταν πρόθυμος να αποδείξει ότι αυτός θα μπορούσε να πετύχει εκεί όπου ο Πούτιν είχε αποτύχει, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε σε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή