Ποια είναι η σύντροφος του Πούτιν και γιατί οι ΗΠΑ διστάζουν να την βάλουν στη λίστα των κυρώσεων

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022 12:42
UPD:16:55
ITAR-TASS/REUTERS
A- A A+

Όταν στις αρχές του μήνα ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ έβαλαν τις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν στη λίστα των κυρώσεων, πολλοί εξεπλάγησαν που ο Ρώσος πρόεδρος έχει κόρες. Στον Πούτιν δεν αρέσει να θέτει την οικογένειά του στα αδιάκριτα βλέμματα της δημοσιότητας, γι αυτό ούτε οι Ρώσοι δεν γνωρίζουν καλά καλά πώς μοιάζουν οι κόρες του. Ούτε γνωρίζουν ακριβώς πόσα παιδιά έχει.

Οι δύο κόρες που μπήκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων είναι ενήλικες και παιδιά της πρώην συζύγου του Πούτιν, Λιουντμίλα Πούτινα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να έχει παιδί και με την Αλίνα Καμπάεβα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ως την τωρινή του σύντροφο. Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν την έχει αναγνωρίσει ποτέ ως σύντροφό του. Ούτε και η ίδια έχει επιβεβαιώσει ποτέ τη σχέση της μαζί του.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Καμπάεβα είναι πρώην Ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική, γνωστή στο άθλημα για την εξαιρετική της ευελιξία και ένα διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ. Θεωρείται επίσης ότι έπαιξε ρόλο στην απόκρυψη της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν στο εξωτερικό, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στη WSJ, προσθέτοντας πως η ίδια παραμένει πιθανός στόχος κυρώσεων.

Γιατί διστάζουν με τις κυρώσεις 

Επομένως εξετάζεται να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της, ωστόσο, εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρηθεί προσωπικό πλήγμα στον Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και να αποτελέσει βαρίδι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που ούτως ή άλλως έχουν «βαλτώσει».

Σύμφωνα με τη WSJ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ετοιμάσει πακέτο κυρώσεων κατά της Καμπάεβα το οποίο είναι πλέον σε αναμονή. Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνήθως συνεργάζονται για να προετοιμάσουν πακέτα κυρώσεων, που ενσωματώνουν πληροφορίες και άλλα δεδομένα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συχνά πρέπει να υπογράψει πριν ανακοινωθεί ένα πακέτο. Στην περίπτωση της Καμπάεβα, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμάσει τις κυρώσεις εναντίον της, αλλά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ πήρε την απόφαση να βγάλει το όνομά της από τη λίστα την τελευταία στιγμή. 

«Κρατάει» τον πλούτο του Πούτιν;

Η Καμπάεβα και η οικογένειά της έχουν επωφεληθεί από διασυνδέσεις με άτομα του στενού κύκλου του Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Μια απόρρητη αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της έρευνας για φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, κατονομάζει την Καμπάεβα ως δικαιούχο του πλούτου του Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει την έκθεση.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του φυλακισμένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι προέτρεψε στις 6 Απριλίου τους Αμερικανούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Καμπάεβα, υποστηρίζοντας ότι φέρεται να βοηθάει στην απόκρυψη της προσωπικής περιουσίας του Πούτιν. Η εκπρόσωπος, ωστόσο, δεν παρείχε κανένα στοιχείο κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της στο Κογκρέσο.

Παράλληλα, δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή θέση της Καμπάεβα στη δομή εξουσίας του Κρεμλίνου. Η συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων σε αυτήν αντικατοπτρίζει την άποψη πολλών δυτικών αξιωματούχων για την προσωπική εξουσία του Πούτιν - ότι μια πρώην γυμνάστρια θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της χώρας λόγω της εγγύτητάς της με τον Ρώσο ηγέτη.

Πού βρίσκεται;

Η Καμπάεβα έχει μείνει στην Ελβετία για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις κινήσεις της είπαν ότι ζούσε σε μια έπαυλη με ψηλούς τοίχους με ελικοδρόμιο στον δήμο της Κολωνίας, κοντά στη Γενεύη. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι συνεργάτες του Πούτιν που έκαναν δουλειές εκεί, έφταναν και έφευγαν με ελικόπτερο.

Η Καμπάεβα δεν έχει εντοπιστεί πολλές φορές στην περιοχή, ένα απομονωμένο μέρος για δισεκατομμυριούχους και αστέρια του αθλητισμού στους λόφους πάνω από τη λίμνη της Γενεύης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει εντείνει τις εκκλήσεις προς τη Δύση να συνεχίσει τις ενέργειες εναντίον της. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αυτό το μήνα έγραψε στην κυβέρνηση της Ελβετίας ζητώντας την απαγόρευση της Καμπάεβα από τη χώρα και την κατάσχεση οποιασδήποτε ακίνητης περιουσίας της. Η ελβετική κυβέρνηση είπε ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι βρισκόταν στη χώρα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή