Ακρίβεια: Πιέσεις για νέα μέτρα πριν ακόμη ψηφιστούν τα εξαγγελθέντα

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 11:30
UPD:11:35
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προτού ακόμη ψηφιστούν όσα εξήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκούν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρίνοντας τις ελληνικές παρεμβάσεις με τις δράσεις που έχουν αναλάβει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη μείωση του κόστους της ενέργειας.  

Με αφορμή τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας (Μάριο Ντράγκι), της Ισπανίας (Πέδρο Σάντσεθ) και της Πορτογαλίας (Αντόνιο Κόστα) τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι υπολείπεται σε αποφασιστικότητα των άλλων κρατών του Νότου για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας «όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ζήτησε να αξιοποιηθούν τα εργαλεία της Κομισιόν και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηλιόπουλος, με ανάρτησή του σε ψηφιακή πλατφόρμα επικαλέστηκε στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel που δείχνουν ότι αντίθετα με την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προχωρήσει σε ευρύτερη δέσμη μέτρων για την ακρίβεια. 

Περισσότερα μέτρα ζήτησε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας με τους οποίους συνομίλησε χθες ο κ. Μητσοτάκης έχουν προχωρήσει ήδη στην επιβολή έκτακτης φορολογίας στα «υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών». Επιπλέον ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στη ρήτρα  αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή «ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου». «Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες, την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας εμφανίζουν υπερκέρδη» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης. 

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε την κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης και αύξηση μισθών. Παράλληλα πρότεινε να αξιοποιηθεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, ΑΠΕ). Αυστηρή κριτική στο ύψος των μέτρων έχουν ασκήσει επίσης η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα εξαγγελθέντα μέτρα. «Οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, για να παράσχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη που μπορούμε στην ελληνική κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα. Από κει και πέρα, υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και συντονισμός, για να γίνεται πάντοτε ό,τι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν προτίθεται να ψηφίσει τα μέτρα ύψους 1,2 δις ευρώ στη Βουλή «με τα οποία η συνολική στήριξη προσεγγίζει τα 4 δισ. που απευθύνονται σε 3,2 εκατομμύρια πολίτες». Όλα δείχνουν πάντως ότι την ημέρα ψήφισης των μέτρων το κύριο επίδικο στην Βουλή δεν θα είναι τόσο η ψήφιση ή όχι του εξαγγελθέντος πακέτου αλλά το αν και πότε θα υπάρξει επόμενο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή