Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Εκατοντάδες νεκροί
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008 11:08
UPD:15:28

A- A A+

Συνεχίζονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/27/1610598.htm , οι οποίες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 271 άτομα. Οι τραυματίες φθάνουν τους 750, εκ των οποίων οι 140 σε σοβαρή κατάσταση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες –την αιματηρότερη ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστινίων τα τελευταία 60 χρόνια- έκανε σήμερα έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, καλούνται τα εμπλεκόμενα μέλη "να αναλογιστούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες στη Γάζα".

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

«Όχι» στην κατάπαυση του πυρός

Τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για εκεχειρία, απέρριψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην αμερικανική τηλεόραση ο Ισραηλινός υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ, δηλώνοντας μάλιστα ότι αν χρειαστεί το Ισραήλ θα προχωρήσει και σε χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

«Για μας, το να μας ζητούν να κάνουμε κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς είναι σαν να ζητούσαν από σας να κάνατε κατάπαυση του πυρός με την Αλ-Κάιντα Είναι κάτι που δεν μπορούμε πραγματικά να δεχτούμε», δήλωσε ο Μπαράκ στο Fox News από το Τελ Αβίβ.

«Αν χρειαστούν μπότες στο έδαφος, θα βρίσκονται εκεί. Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε εντελώς τους κανόνες του παιγνιδιού», υπογράμμισε.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν τελικά οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διαμόρφωση κοινής θέσης απέναντι στις σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τη φονική κλιμάκωση των επιθέσεων και καταδικάζει τα γεγονότα http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/27/1610617.htm.

Βενεζουέλα

Για «εγκληματική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, εκφράζοντας παράλληλα «την αλληλεγγύη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας προς τον Παλαιστινιανό λαό» και κηρύσσοντας μια εκστρατεία μαζικής καταδίκης αυτών των «αποτρόπαιων πράξεων βίας». Ακόμη ο Τσάβες καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών «της μόνης κυβέρνησης παγκοσμίως που είναι συνένοχη σε αυτήν την επίθεση», όπως είπε.

Xιλή

Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής σε επίσημο ανακοινωθέν της εκφράζει την «ενεργητική της καταδίκη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα (χθες, Σάββατο) στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει την βαθειά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή». Το Σαντιάγο «κάλεσε να υπάρξει άμεση παύση των εχθροπραξιών και των προκλήσεων» κι εξέφρασε την «βαθύτατη θλίψη» του για την «χρήση δυσανάλογης ισχύος» από μέρους του Ισραήλ.

Βραζιλία

Ομοίως και η κυβέρνηση της Βραζιλίας «καταδίκασε τη δυσανάλογη ισραηλινή δράση» σε ανακοινωθέν του υπουργείου των Εξωτερικών στην Μπραζίλια με το οποίο εκφράζεται επίσης η «αλληλεγγύη» της χώρας στις οικογένειες των θυμάτων των επιδρομών.

Αργεντινή

Ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφρασε την «θλίψη και την αντίθεσή της στις πράξεις βίας» κι απαίτησε «την επάνοδο στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις» για το Μεσανατολικό, με επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών από το Μπουένος Αϊρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή