Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Ένα ακόμη αρνητικό ορόσημο πέρασε χθες η Ελλάδα ανήμερα των ανακοινώσεων της χαλάρωσης των μέτρων από το υπουργείο Υγείας καθώς η νέα εκατόμβη που προκάλεσε η πανδημία έφερε τον συνολικό αριθμό των θυμάτωνπάνω από τις 23.000 και τη χώρα να ανεβαίνει δραματικά θέσεις στον μακάβριο δείκτη των κρατών με τους περισσότερους νεκρούς ανά τον κόσμο.
Πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η χειρότερη θέση του κόσμου (και στη 13η χειρότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27) σε επίπεδο θυμάτων με 2.232 νεκρούς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε πολύ πιο αρνητική θέση ακόμη και από κράτη όπως η Ισπανία (38η) και η Σουηδία (59η) πουκατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος είχαν επικριθεί οξύτατα για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις η Ελλάδα θα υπερβεί σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο (30η θέση) του Μπόρις Τζόνσον που εφάρμοσε αρχικά μια άκρως αμφιλεγόμενη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σύμφωνα με επίσημα διεθνή δεδομένα που δημοσιοποιεί σε τακτική βάση το Παρατηρητήριο Covid-19,πριν από ένα χρόνο -τον Ιανουάριο του 2021- η Ελλάδα βρισκόταν στην 45η χειρότερη θέση στον κόσμο σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Μέσα σε 12 μήνες δηλαδή η Ελλάδα σκαρφάλωσε 12 θέσεις στον «μαύρο πίνακα» των θυμάτων της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών ο συνολικός αριθμός των θανάτων εκτοξεύθηκε στην Ελλάδα από 5.724 σε 23.083 (27 Ιανουαρίου 2021 έως 27 Ιανουαρίου 2022).
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ηδυσμενής θέση της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα μιας ολοένα και πιο αρνητικής πορείας που καταγράφηκε από το καλοκαίρι του 2020. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου covid-19 στα τέλη Αυγούστου του 2020 και πριν φανούν τα αποτελέσματα του ασύνταχτου ανοίγματος του τουρισμούη Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε αρκετάκαλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Πιο συγκεκριμένα οι επίσημες μετρήσεις την κατέτασσαν στην 107η θέση στον κόσμο με μόλις 23 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους. Τότε ο μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους ήταν 101,5. Σήμερα, όμως, ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 725,1 και η Ελλάδα τον υπερβαίνει τρεις φορές και περισσότερο με 2.232.
Ελλάδα: Στη χειρότερη δεκάδα του κόσμου την τελευταία εβδομάδα
Ακόμη πιο αρνητική εικόνα για την Ελλάδα προκύπτει, όμως, και από τις τάσεις που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα η Ελλάδα με 66 νεκρούς κατατάσσεται στη 10 χειρότερη θέση του κόσμου με βάση τον αριθμό των θυμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Πλέον, σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες από τα Βαλκάνια (Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και την Καραϊβική ή μικρά κρατίδια με λίγες δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, όπως το Σαν Μαρίνο.
Θλίψη προκαλεί, όμως, και το γεγονός ότι ο πρώτος μήνας του χρόνου, σχεδόν δύο έτη μετά την εμφάνιση της πανδημίας, αποδεικνύεται ίσως ο χειρότερος για τη χώρα. Συγκεκριμένα,μέσα στον Ιανουάριο η Ελλάδα έχει θρηνήσει ήδη 2.283 πολίτες της.