Γαλλία: Το πάσο εμβολιασμού επί τάπητος στην Εθνοσυνέλευση

Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 13:34
UPD:13:40
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
A- A A+

Αντιμέτωποι με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19, οι Γάλλοι βουλευτές εξετάζουν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο που μετατρέπει το δελτίο υγείας σε πάσο εμβολιασμού, η υιοθέτηση του οποίου είναι αναμφίβολα προ των πυλών, παρά το τεταμένο κλίμα και την αντίθεση πολλών πλευρών.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της covid-19, που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την πίεση στους περίπου πέντε εκατομμύρια Γάλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι εμποδίζοντάς τους την πρόσβαση σε κάθε είδους ψυχαγωγία, στα εστιατόρια, τα μπαρ, τους κινηματογράφους, τα κέντρα αισθητικής, ακόμη και στα υπεραστικά μέσα μεταφοράς. Εξάλλου οι νομαρχίες θα μπορούν να απαγορεύουν την πρόσβαση σε μεγάλα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα σε όσους δεν διαθέτουν το πάσο.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου, «προτάσσει την επιστήμη» και «την υπευθυνότητα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου κάποιος να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 τέσσερις μήνες, και όχι περισσότερους από επτά μήνες, μετά τη δεύτερη δόση. Μία μόλυνση ισοδυναμεί με μία δόση.

Παρά τις αντιρρήσεις τους, οι περισσότεροι βουλευτές των Les Republicains όπως και των Σοσιαλιστών αναμένεται να ψηφίσουν «επί της αρχής» υπέρ του νομοσχεδίου. Η άκρα αριστερά, οι κομμουνιστές και η ακροδεξιά της Λεπέν αναμένεται να το καταψηφίσουν. Ωστόσο το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί.

Παράλληλα το νομοσχέδιο προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών. Όποιος συλληφθεί με πλαστό πιστοποιητικό θα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, και ενώ οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα, όμως πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών: αν εντοπιστεί κρούσμα covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται ήδη από τις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο, «τουλάχιστον» ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς ενδέχεται να επηρεαστεί από την covid-19 ως το τέλος Ιανουαρίου, είτε επειδή θα μολυνθεί είτε επειδή θα έρθει σε επαφή με κρούσμα και θα πρέπει να μπει σε καραντίνα. Ωστόσο η χαλάρωση των κανόνων της καραντίνας για τις επαφές με κρούσματα, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να αποτρέψουν έναν κατακλυσμό απουσιών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή