Π. Γαλιατσάτος (Johns Hopkins): Σε 6-8 μήνες μπορεί να έρθει το τέλος της πανδημίας

«Εφόσον εμβολιαστεί άνω του 80% του πληθυσμού»
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 13:29
UPD:13:54
REUTERS/ANNEGRET HILSE
A- A A+

Μια αισιόδοξη εκτίμηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας έδωσε ο Παναγής Γαλιατσάτος, επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, λέγοντας πωςη πανδημία θα φτάσει στο τέλος της σε 6-8 μήνες. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Από τις έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, προκύπτουν δύο πράγματα. Αυτό που φοβόμασταν ότι μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δε βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο», σημείωσε. 

Σχετικά με το αν η Όμικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο όπως φαίνεται σε κράτη με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων εκείνοι κολλάνε τον ιό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. «Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει ακόμα, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το  νοσοκομείο», επεσήμανε.

Ο κ. Γαλιατσάτος επέμεινε στην υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον, εντούτοις όπως τόνισε,  φαίνεται ότι αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο. 

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, και με την προϋπόθεση ότι ο κόσμος θα εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 80%, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins επεσήμανε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή