Μετάλλαξη Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχύτερα από τη Ν. Αφρική στη Βρετανία;

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 12:39
UPD:13:02
REUTERS/Henry Nicholls
A- A A+

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ενδέχεται να εξαπλώνεται ταχύτερα στην Αγγλία από ό,τι στη Νότια Αφρική, με τα κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπεράσουν πιθανώς τις 60.000 την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό εκτιμάει ο επιδημιολόγος Τζον Έντμουντς, ο οποίος εργάζεται στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής την Πέμπτη, ο Έντμουντς σημείωσε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα της Όμικρον από αυτά που έχουν επιβεβαιωθεί από τα τεστ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διατρέχει τον κίνδυνο περισσότερων νοσηλειών επειδή η μέση ηλικία του πληθυσμού είναι υψηλότερη από ό,τι στη Νότια Αφρική, είπε επίσης.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που φέρει έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ικανότητά της να διαφεύγει των εμβολίων, τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητά της. Τα πρώτα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων δείχνουν ότι η προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα εξαλειφθεί τελείως. Παράλληλα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη Νότια Αφρική καθώς μέλη της ιατρικής κοινότητας περιγράφουν ως επί το πλείστον ήπιες τις μολύνσεις.

Ενώ η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να δώσει οποιεσδήποτε συστάσεις σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι αναμένει στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον τα μισά από όλα τα κρούσματα Covid-19 να προκληθούν από την Όμικρον, εάν διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας από το σπίτι, της χρήσης της μάσκας και της χρήσης του Covid pass.

Τα κρούσματα της Όμικρον θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του μήνα με την τρέχουσα τροχιά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζαβίντ την Τετάρτη σε δήλωση που παραδόθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων. Υπολογίζει τον αριθμό των κρουσμάτων για την ώρα σε περίπου 10.000, ανέφερε ο Guardian.

Ο Έντμουντς χαρακτήρισε το στέλεχος της Όμικρον «πολύ σοβαρή οπισθοδρόμηση» και προέτρεψε τον πληθυσμό να λάβει ενισχυτικές δόσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή