Η μετάλλαξη Όμικρον «μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας»- Το «κλειδί» για τον περιορισμό της

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 07:47
UPD:07:54
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI
A- A A+

Συνολικά σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο αιρθμός επιβεβαιώνει την ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους που «απλώνεται» στο χάρτη προκαλώντας επιβολή νέων περιορισμών στις περιοχές που επισκέπτεται. Τελευταίες που ανακοίνωσαν νέα μέτρα είναι η Βρετανία, που προχωράει με το plan b, και η Δανία, που εφαρμόζει μια light εκδοχή του περυσινού της lockdown.

Στο μεταξύ, παρά την αισιοδοξία του ότι τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν καλά ενάντια στο στέλεχος της Όμικρον, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, γι’ αυτό και κάλεσε τις χώρες να εστιάσουν σε δύο ενέργειες:

  • Να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον πληθυσμό τους
  • Να διατηρήσουν τα μέτρα προστασίας από τον ιό

«Μπορούμε να αποτρέψουμε την Όμικρον από το να γίνει παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εξηγώντας πως τη νέα παραλλαγή χαρακτηρίζουν κάποια στοιχεία- όπως η παγκόσμια εξάπλωσή του και ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που φέρει- τα οποία υποδηλώνουν ότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας.

«Αυτός ο ιός αλλάζει, αλλά η συλλογική μας αποφασιστικότητα δεν πρέπει (να αλλάξει)», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που δρα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Όμικρον, ο ΠΟΥ δια στόματος της διευθύντριας ανοσοποίησης και εμβολίων, Κέιτ Ο'μπράιαν είπε ότι ο οργανισμος είναι ενήμερος και θα εξετάσει τα ευρήματα. «Είμαστε ακόμα σε μια πανδημία του στελέχους Δέλτα, επομένως ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθεί να είναι η κορυφαία προτεραιότητα», είπε. 

Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες να «παγώσουν» τις εκστρατείες ενισχυτικού εμβολιασμού και να δώσουν έμφαση στον εμβολιασμό του αναπτυσσόμενου κόσμου. 

Τρίτη δόση και μετά τροποποιημένο εμβόλιο;

Την Τετάρτη, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου τους για την εξουδετέρωση της παραλλαγής Όμικρον, μια ανάλυση που θα επιταχύνει τις εκστρατείες για την αναμνηστική δόση σε όλο τον κόσμο.

Βραχυπρόθεσμα, τα ισχυρά επίπεδα αντισωμάτων που προκαλούνται από την τρίτη αναμνηστική δόση του υπάρχοντος εμβολίου της Pfizer είναι πιθανό να παρέχουν καλή προστασία για τους επόμενους μήνες έως τις αρχές της άνοιξης, κερδίζοντας χρόνο για την ανάπτυξη νέων εμβολίων και τον καλύτερο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα, είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν. 

Τα κρίσιμα ερωτήματα, που ισχύουν εξίσου για την παραλλαγή Δέλτα, είναι δύο,τονίζει το Bloomberg:

  • πόσο διαρκούν αυτά τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και
  • τι σημαίνουν για την προστασία από λοιμώξεις και ασθένειες.

Δεδομένης της 25πλάσιας μείωσης της εξουδετέρωσης λόγω Όμικρον σε αυτούς που εμβολιάστηκαν με δύο μόνο δόσεις, και συμπεριλαμβάνοντας τα δεδομένα από δύο άλλες μελέτες όπου παρουσιάζουν μείωση 40 φορές, «αναμένουμε ότι θα χαθεί η προστασία έναντι της μόλυνσης», προσθέτει.

Τα τελευταία αποτελέσματα προσθέτουν αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα στο μέλλον των εκστρατειών εμβολιασμού κατά του Covid. Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές είχαν μεγάλες ελπίδες ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να προσφέρει μακροχρόνια προστασία έναντι του Covid και μελλοντικών παραλλαγών. Με τη σημαντική ανοσοδιαφυγή που καταδεικνύεται από την Όμικρον, αυτό έχει γίνει πολύ λιγότερο σαφές, συνεχίζει το πρακτορείο. 

Η άνοδος της Όμικρον «αυξάνει την πιθανότητα στο μέλλον θα προχωρήσουμε σε τροποποιημένο για την παραλλαγή εμβόλιο», είπε ο Ντόλστεν. «Αν αυτό θα συμβεί αυτή την άνοιξη ή ένα χρόνο αργότερα, δεν το ξέρουμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η εξέλιξη του ιού καθιστά επίσης πολύ πιο πιθανή την ανάγκη για ετήσιο εμβολιασμό κατά του Covid. Το αν χρειάζονται τώρα ενισχυτικές δόσεις  με στόχευση στην Όμικρον δεν είναι ακόμα σαφές, είπε, τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από το αν η παραλλαγή θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ευρύτερα και ποιες άλλες παραλλαγές θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, «βλέπουμε ξεκάθαρα το σκεπτικό τώρα» για την προετοιμασία για μια τέταρτη δόση προσαρμοσμένη στην παραλλαγή σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια στιγμή, είπε ο Ντόλστεν. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί μια ώθηση κάθε έξι μήνες εάν η εταιρεία συνεχίσει να διανέμει το τρέχον εμβόλιο, είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή