Βρετανία: 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα ως το τέλος Δεκεμβρίου

Ανησυχία για την εξάπλωση της Δέλτα
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 13:57
UPD:13:58
REUTERS/HANNAH MCKAY
A- A A+

Η Βρετανία ανησυχεί για τον γρήγορο ρυθμό μόλυνσης της παραλλαγής Όμικρον, και προετοιμάζεται για 1 εκατομμύριο περιπτώσεις ως το τέλος του μήνα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Όμικρον εμφανίζει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της παραλλαγής Δέλτα, «που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεπεράσει τη Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή».

Αυτή η αξιολόγηση βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης στα νοικοκυριά, αυξημένα ποσοστά δευτερογενούς επίθεσης (την πιθανότητα κάθε περίπτωση να μολύνει άλλο άτομο) και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα, ανέφερε η UKHSA.

«Εάν ο ρυθμός ανάπτυξης και ο χρόνος διπλασιασμού συνεχίσουν με τον ρυθμό που έχουμε δει τις τελευταίες 2 εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τουλάχιστον το 50% των περιπτώσεων κορωνοϊού να προκαλούνται από παραλλαγή Όμικρον τις επόμενες 2 έως 4 εβδομάδες», ανέφερε στο μία δήλωση.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 568 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής, αλλά ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζαβίντ είπε στους Βρετανούς βουλευτές το βράδυ της Τετάρτης ότι «γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων θα είναι σημαντικά υψηλότερος».

«Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι ο τρέχων αριθμός των μολύνσεων θα είναι περίπου 20 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έτσι ο αριθμός των μολύνσεων πλησιάζει τις 10.000», είπε.

«Με τον τρέχοντα παρατηρούμενο ρυθμό διπλασιασμού μεταξύ δυόμισι και τριών ημερών μέχρι το τέλος αυτού του μήνα οι μολύνσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο», προειδοποίησε ο Τζαβίντ , λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε αυτό που αποκάλεσε τις «δίδυμες απειλές» τόσο από την Όμικρον όσο και από τη Δέλτα.

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε στο CNBC την Πέμπτη ότι «τα δεδομένα της Όμικρον είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», υποδεικνύοντας τον χρόνο διπλασιασμού των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2,5 ημέρες.

Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο και αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 24 Νοεμβρίου. Ο ΠΟΥ την χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ανησυχίας» δύο ημέρες αργότερα, σημειώνοντας ότι είχε μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Έκτοτε, η παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, και υπάρχουν αυξανόμενες περιπτώσεις μετάδοσης από την κοινότητα χωρίς σύνδεση με ταξίδια.

Οι ειδικοί και οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν προσπαθήσει να αξιολογήσουν το προφίλ κινδύνου της παραλλαγής. Εστιάζονται ιδιαίτερα στο πόσο γρήγορα εξαπλώνεται, αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων και αν θα υπονομεύσει τα εμβόλια κατά του Covid.

Προκαταρκτικά δεδομένα, μικρές μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή είναι μεν πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά προκαλεί ηπιότερη νόσηση και θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid που χρησιμοποιούνται σήμερα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, FT

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή