Η ΕΕ κοιτάει Pfizer και η Δανία πατάει οριστική παύση στην AstraZeneca

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 12:35
UPD:13:16
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Η αναστολή της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του Covid-19 της Johnson & Johnson από τις αμερικανικές αρχές αποσυντόνισε την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία την ώρα που βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σημείο.

Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική συνέστησαν την αναστολή τη χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson, λόγω της σπάνιας εμφάνισης σοβαρών θρόμβων αίματος.

Παρόμοια περιστατικά δηλαδή με τις υποθέσεις που οδήγησαν στην «εφιαλτική» εβδομάδα της AstraZeneca που είχε μόλις περάσει με την διαπίστωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) της πιθανής σχέσης μεταξύ του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας και των πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος.

Η εβδομάδα της AstraZeneca έκλεισε με τις θολές οδηγίες του ΕΜΑ που άφησε στις ευρωπαϊκές χώρες την απόφαση για τους ηλικιακούς περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου. Το αποτέλεσμα ήταν… «πλουραλιστικό» με τους ηλικιακούς περιορισμούς να ποικίλλουν ανά χώρα. Άλλες χώρες πάλι συνέχισαν να χορηγούν κανονικά το εμβόλιο και άλλες το «πάγωσαν».

Μία από αυτές ήταν η Δανία που χθες ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, κίνηση η οποία αναμένεται να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά αρκετές εβδομάδες.

«Δύσκολη απόφαση»

Όπως ανακοίνωσαν ο αξιωματούχοι της χώρας, όλες οι 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα αποσυρθούν.

Η ρυθμιστική αρχή της Δανίας δήλωσε ότι οι μελέτες έδειξαν υψηλότερη από την αναμενόμενη συχνότητα εμφάνισης θρόμβων αίματος μετά από τους εμβολιασμούς δόσεις, επηρεάζοντας περίπου έναν στους 40.000 ανθρώπους.

Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από την εμφάνιση δύο περιπτώσεων θρόμβωσης στη Δανία οι οποίες συνδέθηκαν με εμβολιασμούς, όπως ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο AFP. Μία από τις περιπτώσεις, μια 60χρονη γυναίκα, ήταν θανατηφόρα.

Ο γενικός διευθυντής Σόρεν Μπροστρομ εξήγησε ότι ήταν «δύσκολη απόφαση», αλλά η Δανία διαθέτει άλλα εμβόλια και η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Οι επερχόμενες ομάδες-στόχοι για τον εμβολιασμό είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον Covid-19», είπε. «Πρέπει να το σταθμίσουμε αυτό έναντι του γεγονότος ότι έχουμε τώρα είναι γνωστός ο κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα κι αν ο κίνδυνος σε απόλυτους όρους είναι μικρός», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή δεν απέκλεισε την εκ νέου χορήγηση του εμβολίου σε άλλη στιγμή.

Στη Δανία έχουν εμβολιαστεί  σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, με περίπου 150.000 από αυτούς να έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη χώρα χορηγούνται επίσης αα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της Moderna.

Τις θέλει η Τσεχία

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχίας Γιαν Χάμασεκ δήλωσε ότι είχε δώσει εντολή στον Τσέχο πρέσβη στη Δανία να προσπαθήσει να αγοράσει τις 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που δεν θα χορηγηθούν στους Δανούς. Ο κ. Χάμασεκ είπε ότι θα ταξιδέψει επίσης στη Μόσχα για να κανονίσει την παράδοση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V μόλις εγκριθεί η χρήση του από τον EMA.

Στάση αναμονής

Μετά την ανακοίνωση της Δανίας, η Γαλλία δήλωσε ότι θεωρεί το εμβόλιο της AstraZeneca ως «βασικό εργαλείο». «Είναι σημαντικό αυτό το εμβόλιο να συνεχίσει να χρησιμοποιείται. Είναι ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές και λειτουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε άτομα άνω των 55 ετών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η χώρα έχει ήδη λάβει 200.000 δόσεις. Το Βέλγιο θα δώσει επίσης τις δόσεις που έχει λάβει, ενώ στάση αναμονής τηρούν  η χώρα μας και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία. 

«Ο βασικός κορμός και οι βασικές ποσότητες δόσεων είναι από την εταιρεία Pfizer  που συνεχίζουμε κανονικά», εξήγησε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Τηρούμε στάση αναμονής αλλά ο βασικός κορμός του σχεδιασμού μας δεν αλλάζει», τόνισε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προβλέπει να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το εμβόλιο Janssen (της εταιρείας Johnson & Johnson) για τον Covid-19, η χρήση του οποίου ανεστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στις Pfizer/BioNtech για προμήθειες. Όπως ανακοίνωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με τις εταιρείες ώστε να παραδώσουν επιπλέον 50 εκατ. δόσεις θα διατεθούν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στο β' τρίμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με την AstraZeneca και την Johnson & Johnson, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Stampa την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγή από το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή