AstraZeneca: Η «εφιαλτική» εβδομάδα και η πορτογαλική πρόταση

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 10:34
UPD:10:59
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

Μετά την δύσκοληγια την AstraZeneca εβδομάδα και την διαπίστωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) της πιθανής σχέση μεταξύ του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, ακολούθησε μια δυσαρμονία ανακοινώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Οι θολές οδηγίες του ΕΜΑ ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις για να αποφασίσουν και να θέσουν τους ηλικιακούς περιορισμούς αναφορικά με την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε ως αποτέλεσμα άλλες χώρες να αποφασίσουν να επιβάλλουν εντελώς διαφορετικούς ηλικιακούς περιορισμούς- με τη Γερμανία και τη Γαλλία, για παράδειγμα, να προτείνουν τη χρήση του μόνο για άτομα άνω των 60, το Βέλγιο για άτομα άνω των 55 και τη Βρετανία να δίνει εναλλακτική επιλογή σε άτομα κάτω των 30, άλλες να παγώσουν εντελώς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και άλλες, εννιά στον αριθμό, να συνεχίσουν να το χορηγούν κανονικά- και κάνοντας κάποιους να μιλούν για χάσμα απελπισίας στην ΕΕ.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.

Μάλιστα, αναφερόμενη χθες στο συγκεκριμένο εμβόλιο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.

Η πρόταση της Πορτογαλίας

Παρόλο που ως τώρα δεν έχει υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση, κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ, η Πορτογαλία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, έστειλε επιστολή στους υπουργούς υγείας του μπλοκ προτείνοντας μια κοινή προσέγγιση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στην επιστολή, την οποία επικαλείται πως είδε το Bloomberg, η χώρα προτείνει να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση και το να περιορίσουμε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZenca στις ίδιες ηλικιακές ομάδες μπορεί να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από την υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίντο, με ημερομηνία 9 Απριλίου.

Η επιστολή αναφέρεται στην αποτυχία της συνάντησης των υπουργούν Υγείας να βρουν «κοινά πατήματα» και να καταλήξουν σε ενιαία στάση. Όπως αναγνωρίζει, «κατά τη συνάντηση, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκειά της, τα κράτη μέλη ήταν βαθιά διχασμένα για το τι να κάνουν». Στη συνέχεια αναφέρει ότι «η ευαισθησία του θέματος άφησε πολλούς από μας απογοητευμένους, και αυτό ήταν σαφές καθώς τα κράτη μέλη πήραν το λόγο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή