Ελληνικό κοινωνικό δράμα, γυναικείο πορτραίτο εποχής και Λέα Σεϊντού

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 09:05
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ο Ούγγρος Λάζλο Νέμες υπογράφει ένα γυναικείο πορτραίτο εποχής, οι Λέα Σεϊντού με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ  αποτελούν το πρωταγωνιστικό δίδυμο σε μια ιδιαίτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας και ένα ελληνικό κοινωνικό δράμα με μια συγκλονιστική ερμηνεία κάνουν ντεμπούτο, στην πρώτη μεταοσκαρική κινηματογραφική εβδομάδα.

«Δύση Ηλίου»

Η δεύτερη ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ για το «Γιο του Σαούλ» Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, αποτελεί ένα γυναικείο πορτραίτο εποχής. Στη Βουδαπέστη του 1913, η νεαρή Ίρις Λέιτερ πιάνει δουλειά στο πιλοποιείο που κάποτε ανήκε στον πατέρα της και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από οικογενειακές αποκαλύψεις, βίαιες επιθέσεις και άκαρπες αναζητήσεις που συμβαίνουν σε ένα ζοφερό κεντροευρωπαϊκό σκηνικό, ενός πολιτισμού που ετοιμάζεται να βυθιστεί στο χάος πολέμου.

«Η Δουλειά Της»

Το ελληνικό κοινωνικό δράμα, ντεμπούτο του Νίκου Labôt -που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε και διακρίθηκε στα Φεστιβάλ του κόσμου, ανάμεσά τους και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη συγκλονιστική Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου- βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Λίγο πριν τα 40, η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια, θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από κει και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

 

«Ζωή»

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ντρέικ Ντορέμους -με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και την Λέα Σεϊντού-  ο Κόουλ είναι ένας μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης, του οποίου η εταιρεία προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία για ρομαντικές σχέσεις. Η πρώτη ανακάλυψη της εταιρείας του ήταν ένας αλγόριθμος που καθορίζει την πιθανότητα μιας επιτυχημένης σχέσης, ενώ το πρόσφατό έργο του είναι οι τεχνητοί άνθρωποι που έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν το τέλειο ταίρι. Ο Κόουλ ξεκινά μια σχέση με τη συνάδελφό του Ζωή, όμως η σχέση τους εμπλέκεται με τα επιστημονικά προϊόντα και το μέλλον της εταιρείας.

«Γενέθλια Θανάτου 2» (Happy Death Day 2U) του Κρίστοφερ Λάντον

Στο δεύτερο μέρος του αναπάντεχου franchise -όπως συνέβη και στην πρώτη ταινία- το ημερολόγιο θα κολλήσει ξανά στην ημέρα γενεθλίων της νεαρής ηρωίδας, η οποία συνειδητοποιεί πως ζει την ημέρα που δολοφονείται ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση ξεφεύγει όταν ένα επιστημονικό πείραμα που συρρικνώνει τον χρόνο μεταφέρει τον εφιάλτη της σε παράλληλες διαστάσεις.

«Το Μάτι της Κωνσταντινούπολης»

Το ντοκιμαντέρ των Μπινούρ Καραεβλί και Φατίχ Καϊμάκ παρουσιάζει τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ, ο οποίος με τα καρέ του άφησε μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά στη γείτονα χώρα. Φωτορεπόρτερ του «Time», του «Life», του «Paris Match» και του «Dr. Stern», μέλος της ομάδας του πρακτορείου «Magnum», βραβευμένος πολλάκις ως ένας από τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο, ο πιο διάσημος Τούρκος φωτογράφος όλων των εποχών έμεινε στην ιστορία ως το «Μάτι της Κωνσταντινούπολης», αφού κατάφερε να μεταφέρει τα πολλά πρόσωπα της πόλης σε όλον τον κόσμο.

«Ο Μαγικός Κήπος»

Στο γαλλικό κινούμενο σχέδιο των Αρνό Μπουρόν και Άντον Κρινγκς, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης καταφθάνει στο χωριό όπου κατοικούν τα Ζουζούνια όταν πέφτει θύμα μιας παγίδας, η οποία τον ενοχοποιεί για την απαγωγή της βασίλισσας. Εκείνος, όμως, γνωρίζει πού βρίσκεται και ξεκινά αποστολή διάσωσης με στόχο να αποδείξει την αθωότητά του.

Προτεινόμενα για εσάς