«Ναι» σε όλα με δέλεαρ το χρέος

Υπερψηφίστηκε χωρίς απώλειες το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα - Αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο
Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 11:19
UPD:13:22

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους βουλευτές του ότι τα επαχθή «μέτρα» περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου θα αποσυρθούν αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία (153 «ναι») έναντι σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (128 «όχι») υπερψηφίστηκε χθες τα μεσάνυχτα από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη 2η αξιολόγηση. «Η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» δήλωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Παρών» στο άρθρο 56, που ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία δήλωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση. «Δεν υφίσταται θέμα, ήταν ενήμερος ο πρωθυπουργός» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους βουλευτές του ότι τα επαχθή «μέτρα» περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου θα αποσυρθούν αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος.

Υπό το συμπαγές μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το πλήρες πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση (με εξαίρεση τις ελαφρύνσεις για τους αγρότες και τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών με τους απλούς φορολογούμενους), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στράφηκε προς το εσωκομματικό ακροατήριο στοχεύοντας στην αποφυγή ενδεχόμενων διαρροών στην κρίσιμη ψηφοφορία. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τη συμπολίτευση ότι η διανομή των αντίμετρων είναι βέβαιη, εμφανιζόμενος βέβαιος για την επίτευξη συνεχόμενων πλεονασμάτων άνω του 3,5%.

«Αν το 2016 σε συνθήκες στασιμότητας καταφέραμε να πιάσουμε πλεόνασμα 4,2%, τότε είναι προφανές ότι το 2018, με δύο χρόνια με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι απολύτως βέβαιος ο στόχος 3,5%» είπε και αντέκρουσε τον ισχυρισμό του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα αντίμετρα αποτελούν «αέρα κοπανιστό».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το μέγεθος των αντίμετρων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο από το συμφωνηθέν, προβλέποντας μεγαλύτερα πλεονάσματα κατά 5,6 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2021. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται «έξτρα δημοσιονομικός χώρος το 2019 ύψους 660 εκατ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και 3,5 δισ. ευρώ το 2021». Τόνισε, μάλιστα, ότι τα επιπλέον έσοδα θα διανεμηθούν για τις ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, όμως, υποστήριξε ότι μέτρα και αντίμετρα «θα αποσυρθούν» εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος και αποσυρθεί τελικά το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει για εμάς η απαίτηση για υλοποίηση των μέτρων αν δεν υπάρχει λύση για το χρέος» είπε και τόνισε ότι «σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν». Πάντως, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, αλλά επιβολή των δανειστών. Αφιέρωσε, όμως, μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε επιθέσεις κατά της Ν.Δ. για τη στάση της κατά των αντίμετρων αλλά και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτήρισε «πορφυρογέννητο» και «τζάμπα μάγκα».

Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. πως ζητεί εκλογές γιατί φοβάται την αποκάλυψη σκανδάλων. «Φοβάστε γιατί δεν ξέρετε τι ξημερώνει. Η ιστορία σας είναι γεμάτη με σκάνδαλα και ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Ν.Δ. ότι ηγείται εκστρατείας «ψεύδους και παραπλάνησης», έχοντας στο πλευρό της τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης. Απαντώντας στο νέο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρώτη κάλπη στην οποία θα αναμετρηθούν οι δυο τους θα στηθεί τον Μάιο του 2019 για τις ευρωεκλογές. «Τον Μάιο του 2019 στις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε» είπε στον κ. Μητσοτάκη και του καταλόγισε ότι τότε θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια στην προεδρία της Ν.Δ. ζητώντας εκλογές που δεν έρχονται.

Για 4ο μνημόνιο κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση

Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για το γεγονός ότι πήρε τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας χαρακτήρισε 4ο μνημόνιο τη συμφωνία και μίλησε για επαχθέστατα μέτρα περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου. «Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση τσακίζει τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους» είπε η κα Γεννηματά.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι με τα δύο «αλλεπάλληλα μνημόνια» που έφερε η κυβέρνηση πέφτει η «αριστερή μάσκα» που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε, όμως, επίθεση και κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας ότι «συνένοχοι» για την ασκούμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «και η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, καθώς και η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ο ΣΕΒ και το κουαρτέτο». Καταδίκασε ταυτόχρονα τις βιαιότητες της Χρυσής Αυγής.

Σταύρος Θεοδωράκης

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο άσκησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Με την ψήφιση του νέου μνημονίου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ κλείνει ο κύκλος του εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα» είπε ο κ. Θεοδωράκης. Καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση πως υπέγραψε «ό,τι να ‘ναι».

Βασίλης Λεβέντης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων χαρακτήρισε «εικονική πραγματικότητα» τα αντίμετρα και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα γιατί αποδέχτηκε την προληπτική νομοθέτηση μέτρων κατόπιν σχετικής απαίτησης των δανειστών. «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε και σημείωσε ότι «η λήψη μέτρων εκ του προοιμίου δείχνει ότι οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται».

Κ. Μητσοτάκης: «Ιερή συμμαχία» κυβέρνησης-δανειστών

O πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το αποτέλεσμα της συμφωνίας που αποτυπώθηκε στο πολυνομοσχέδιο και υπογράμμισε την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης όπως διαπιστώθηκε από την καταψήφιση μέτρων και αντίμετρων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είσαστε μόνοι σας με την κοινωνία απέναντι. Ψηφίστε μόνοι σας τα μέτρα» είπε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και προέτρεψε την κυβέρνηση «να ξεπλυθεί στη φαντασιακή κολυμπήθρα των αντίμετρων».

«Με την ψήφιση του 4ου μνημονίου κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «τιμωρεί» πιο πολύ αυτούς που υποτίθεται ότι θα προστάτευε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τους πιο αδύναμους.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τα μέτρα του 4ου μνημονίου «ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου ανέρχεται αισίως στα 14,2 δισ. ευρώ».

«Παίρνετε μέτρα 9,5 φορές περισσότερα από το email Χαρδούβελη» είπε και χαρακτήρισε «απάτη» τα αντίμετρα της κυβέρνησης. Αντιπρότεινε δε τα «αντίμετρα» που κατέθεσε η Ν.Δ. στο πολυνομοσχέδιο υπό τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας, υπό την πρόβλεψη ότι θα έχουν άμεση εφαρμογή ύψους 0,5% του ΑΕΠ.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «ιερή συμμαχία» κυβέρνησης-δανειστών. «Με τους δανειστές έχετε συνάψει ιερά συμμαχία. Συνομολογείτε μέτρα δημοσιονομικής ακρότητας για να μείνετε στην εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Είσαστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας για το χρέος ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κομπάζει» χωρίς να έχει πετύχει τίποτα συγκεκριμένο. Απάντησε όμως και στις αναφορές του κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο να φορέσει γραβάτα στην περίπτωση μιας συμφωνίας για το χρέος. «Είστε διατεθειμένος να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Χαρακτήρισε επίσης αποτυχημένη την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα αμείλικτα δεδομένα των τελευταίων 30 μηνών. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΑΕΠ της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μεσοπρόθεσμο, στο τέλος του 2017 το ΑΕΠ θα φτάσει τελικά τα 181 δισ. ευρώ» είπε και συμπέρανε: «Χάσαμε 26 δισ. ευρώ εθνικού πλούτου». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε όμως και προσωπικά στην πρωθυπουργό με σκληρότατους χαρακτηρισμούς. «Από τη στιγμή που ένας αριστερός, κύριε Τσίπρα, μεταβάλλεται σε αμοραλιστή εξουσιομανή δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να κρατήσει την εξουσία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι δικά μου αυτά τα λόγια, αλλά του Μίκη Θεοδωράκη, του αγωνιστή της Δημοκρατίας».

Προς άρση των capital controls

Αισιόδοξος ότι το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα επιτρέψει την άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τοποθετούμενος στη Βουλή λίγο πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη συμφωνία που οδηγεί στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο 2017 θα υπάρξει άρση. «Σύντομα θα αρθούν και τα capital controls. Νομίζω ίσως και στα τέλη του έτους» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν μιλάει για πλήρη άρση.

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Aggelos[147.102.1xx.xxx]
22/05/2017 21:34

Μα αν δεν κάνω αυτά που έγραψα περιγράφουν το πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο που αναφέρετε, είναι απολύτως αναγκαία βήματα. Όταν δεν χρωστάς, ελέγχεις η νομισματική σου πολιτική και φυσικά παράγεις (εξυπακούεται ότι όλα αυτά θα γίνουν για να ξαναφτιάξουμε μια χώρα σωστά επιτέλους), ποίος ο λόγος να δανειστείς? Μάλιστα οφείλουμε να περάσουμε και σχετική απαγόρευση στο Σύνταγμα. Επίσης να προσθέσω ότι η ανάγκη που με κάνει να δανείζομαι σήμερα είναι το χτεσινό μου χρέος.

περισσότερα
NAK[94.66.5xx.xxx]
21/05/2017 19:02

Αγαπητέ συνσχλιαστή,

Απλά σχολίασα το άρθρο όπως αναφέρεται και δεν έκανα επέκταση σε οικονομική πρόταση επίλυσης του θέματος. Πάνω στο άρθρο έκανα την υπόθεση. Και φυσικά ΔΕΝ εισέρχομαι στα τεχνικά θέματα (πώς θα γίνει αυτό που υθποθέτω ή η δική σας πρόταση / δεν το εξετάζω - απλά το υποθέτω)

Αλλά και η δική σας οικονομική θεωρία βασίζεται σε μία υπόθεση: "... μπορεί να γίνει από ένα κυρίαρχο κράτος (αν αποφασίσουμε ποτέ ότι είμαστε τέτοιο) ..." . Αυτό το ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ στο σχόλιο σας τα λέει όλα και είναι περίπου τα ίδια που αναφέρονται στο δικό μου σχολιασμό: "... μας δίνει τσατσάρες και καθρεφτάκια (μιας και επιλέξαμε να είμαστε ιθαγενείς) ..." .

Εσείς ευθαίως λέτε ότι ΔΕΝ έχουμε αποφασίσει πως είμαστε Κυρίαρχο Κράτος ενώ εγώ "διά της πλαγίας " λέω το ίδιο: εμείς επιλέξαμε πως είμαστε ιθαγενείς που αρέσκονται σε τσατσάρες και καθρευτάκια.

Δυστυχώς όμως και από τη δική σας παπέμβαση ΔΕΝ προκύπτει ότι τα χρήματα (είτε ΕΥΡΩ είτε ΔΡΑΧΜΕΣ) που δημιουργούνται - και δεν είναι "κατοχικά" (με υπερτιμάρηθμο όπως της γείτονος ή της Βενεζουέλας - λόγο επαγγέλματος και έχω πάει και έχω μείνει αρκαετούς μήνες και στις δύο, και τα έζησα) που θα κυκλοφορούν / παράγονται σε τούτη τη χώρα θα μας φτάνουν . Αυτή είναι η ανάγκη του με οδηγεί στο να δανείζομαι.

Διότι αν έχω δικό μου τηγάνι (χρήμα στο θέμα μας) ΔΕΝ θα πάω στο γείτονα να του ζητήσω να μου δανίσει το δικό του για να τηγανίσω πατατούλες.

Το πώς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι ο προβληματισμος μου.

Είτε με τάλαντο, είτε με μνά, είτε με δραχμή, είτε με ευρώ, είτε με δολλάριο, είτε με μπολιβάρι, είτε με ρεάλ, είτε με γουάν, είτε με Γιεν κλπ το θέμα μας είναι να μπορούμε να ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες μας.

Τότε, ΝΑΙ θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ Κράτος. Και όπως στη δουλειά μου θα τραβάμε και ένα σκαμπίλι - πριν αναίβει τη σκάλα του ολοκαίνουργιου πλοίου μου - στον όποιο επιθεωρητή μου έρχεται να μου επιθεωρήση το πλοίο μου. Και αυτό διότι θα το έχω να εκτελεί τις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ και όχι της εταιρείας του εκάστοτε επιθεωρητή (δανειστής μου στο άρθρο μας).

περισσότερα
GELO[176.92.2xx.xxx]
21/05/2017 16:59

Ένα ατέλειωτο γαιτανάκι που έχει ξεκινήσει απο το 2010 και συνεχίζεται με ατέλειωτη ένταση εις βάρος της πατρίδας μας,των εργαζόμενων,των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών,των συνταξιούχων,τις στρατιές των ανέργων,της νεολαίας που βαδίζει ως πρόβατο επι σφαγής με μεροκάματα και μισθούς πείνας,με αβέβαιο μέλλον,σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον του ακραίου νεοφιλελλευθερισμού,τοκογλυφίας,ξεδιάντροπης κοροιδίας απο όλες τις εφεδρείες του συστήματος(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ,ποτάμι,ανελ,
κεντρώων,Τζήμερων κλπ)με την απειλή και καλά των "αντισυστημικών"νεοναζί,με κατακρεούργηση όποιων κατακτήσεων του κόσμου της εργασίας στο βωμό της "δήθεν"ανάπτυξης
και προσέλκυσης επενδυτών που μόνο σε προτεκτοράτα τύπου Κοσσόβου ή Αφρικανικών χωρών μπορείς να συναντήσεις,με ξεπούλημα κερδοφόρων επιχειρήσεων της Δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής,με στόχο να επιτευχθούν πλεονάσματα-στην ουσία χωρίς αντίκρυσμα-με αντάλλαγμα τι?τη μείωση ενός χρέους,το οποίο όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ,γνωρίζουν οτι είναι μη βιώσιμο,ώστε να έρθει η εκάστοτε κυβέρνηση(σήμερα Σύριζα-ανελ)και να το ανεμίζει ως τρόπαιο,όπως οι κονκισταδόρες ανέμιζαν
τα καθρεπτάκια μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ιθαγενών πριν τους πάρουν το βιός τους και τα χώματά τους.Άλήθεια πόση κατρακύλα πια?μεχρι και ο ΠτΔ έφτασε ως επαίτης στην αυλή των μεγαλοσχημόνων υπαλλήλων των θεσμών να τους εκλιπαρεί να πράξουν το καθήκον τους.Ποιός πιστεύει πραγματικά οτι καθισμένος στο καναπέ του σπιτιού και
ψάχνοντας να βρεί τον ένοχο και τη σωτηρία ανάμεσα στα φληλαφήματα που πετάνε οι διάφοροι "σωτήρες" οικονομολόγοι του συστήματος,όταν η χώρα μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε
'Αιτή' της Μεσογείου?

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (14)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή