Η Ευρώπη στον ρυθμό των δημοσκοπήσεων

Εκλογές: Μάχη στη Γαλλία, με τη Λεπέν να κερδίζει μόνο τον α' γύρο - Άνοδος του SPD στη Γερμανία - Χάνουν έδαφος οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία
Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2017 07:58
UPD:07:59
EPA/HERWIG VERGULT

  

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Μαίνεται ο πόλεμος των δημοσκοπήσεων εν όψει των επικείμενων τριών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία), καθώς παραμένει αβέβαιο προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα, με δεδομένη την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλους» τον αγώνα του, καταγγέλλοντας σχέδιο «πολιτικής δολοφονίας» του, έχοντας κληθεί να παρουσιαστεί στις 15 του μήνα ενώπιον δικαστών, οι οποίοι θα του απαγγείλουν κατηγορίες για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του.

Στη Γερμανία οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό «come back» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να χτυπά την πόρτα της εξουσίας για πρώτη φορά από το 2005, ενώ στην Ολλανδία, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, το κόμμα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς δείχνει να χάνει έδαφος.

Ο Φιγιόν συγκάλεσε χθες έκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της προεκλογικής του καμπάνιας, μετά τις νέες φήμες ότι επρόκειτο να αποσυρθεί λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του.

«Δεν θα υποχωρήσω, δεν θα παραδοθώ, δεν θα αποσυρθώ, θα φτάσω μέχρι τέλους» είπε ο 62χρονος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στη σύντομη δήλωση που έκανε παρουσία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και πλήθους δημοσιογράφων. «Δεν δολοφονούν μόνον εμένα, αλλά τις προεδρικές εκλογές» τόνισε.

Με 63% επικρατεί στον β' γύρο ο Μακρόν, πρώτο με 32% το κόμμα του Σουλτς και δεύτερος ο Βίλντερς με 15,7%.

Οι νεότερες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Φιγιόν έρχονται σε μία στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς να χάνει το τρένο για την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Opinionway, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κλείνει την ψαλίδα με τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη με 25%, χάνοντας 1% σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση και ακολουθεί ο Μακρόν με 24%, ποσοστό το οποίο είναι αμετάβλητο από την προηγούμενη μέτρηση. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν επικρατεί με 63% έναντι 37% της Λεπέν. Στην περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο ο Φιγιόν, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα επικρατούσε με 60% έναντι 40% της ακροδεξιάς υποψηφίου.

Ανεβαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Στη Γερμανία οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν αισθητή ανάκαμψη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μετά την ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς. Σε δημοσκόπηση μάλιστα της εφημερίδας «Bild», το SPD έρχεται πρώτο κόμμα με 32%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ έρχεται δεύτερο με 30,5%. Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει τρίτο με 11% και ακολουθούν το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 8% και οι Πράσινοι με 6,5%, ενώ σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο καταγράφει άνοδο 1,5%, φθάνοντας στο 6,5%. Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ διατηρούν την πρωτιά με 33%, χάνοντας ωστόσο μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το SPD παραμένει δεύτερο με σταθερό ποσοστό 31%.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται τρίτη με 9% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 8% και η Αριστερά (Die Linke) με 7%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα παρουσιάζει άνοδο επίσης στο 7%.

Δεύτερος ο Βίλντερς

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Peilingwijzer, το ακροδεξιό ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς υποχώρησε στη δεύτερη θέση, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Βίλντερς εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 15,7% και να έπεται του συντηρητικού κόμματος VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Το κόμμα του Ρούτε βρίσκεται στο 16,3%.

«Πολιτική δολοφονία» καταγγέλλει ο Φιγιόν

Ο Φιγιόν ανακοίνωσε ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στις 15 του μήνα ενώπιον των δικαστών που ερευνούν την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του, προκειμένου να του απαγγελθεί κατηγορία. Ο υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς ανέφερε ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί στο αίτημα των δικαστών, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα μια απόπειρα «πολιτικής δολοφονίας» του. Νωρίτερα ο ιστότοπος Mediapart είχε γράψει ότι η σύζυγος του Φιγιόν, Πενελόπ, είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία προκειμένου να ανακριθεί. Ο δημοσιογράφος του ιστότοπου που δημοσίευσε την πληροφορία αυτή ανέφερε ότι η είδηση διαψεύστηκε τελικά από δικαστική πηγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή