Η δοκιμασία του προστατευτισμού

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 07:00
UPD:07:08
REUTERS/Eric Gaillard
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Λίγες ημέρες απομένουν προτού αναλάβει και επισήμως καθήκοντα στον προεδρικό θώκο και ήδη σημείωσε την πρώτη του «νίκη», αναγκάζοντας τη Ford Μοtor να ματαιώσει τα σχέδια για επένδυση 1,6 δισ. δολ. στο Μεξικό και να κάνει στροφή 180 μοιρών, με προσανατολισμό την επέκταση της μονάδας παραγωγής στην πολιτεία του Μίσιγκαν, δημιουργώντας 700 νέες θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Ford χαρακτήρισε την απόφαση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποσχεθεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και την προώθηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών. Ταυτόχρονα, όμως, απειλεί με την επιβολή «τσουχτερών» δασμών τους κατασκευαστές που επιλέγουν χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια. Η προσοχή στρέφεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις για το περίφημο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και την κατάργηση των εμπορικών συμφωνιών. Θα τολμήσει να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του;

Η Μαρίν Λεπέν ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να χαιρετίσει την επιτυχία του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ως νίκη για τις πολιτικές προστατευτισμού που και η ίδια πρεσβεύει. Για την ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς, η απόφαση της Ford είναι απόδειξη ότι «ο προστατευτισμός αποδίδει καρπούς, όταν εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα και όταν μια χώρα μπορεί να ασκήσει την οικονομική της ανεξαρτησία».

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου υπόσχεται στους απογοητευμένους και «κουρασμένους» ψηφοφόρους την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την καθιέρωση ενός νέου γαλλικού φράγκου. Ο επανυπολογισμός του κρατικού χρέους με βάση το νέο εθνικό νόμισμα θα είναι το επόμενο βήμα. «Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες συνειδητοποιούν ότι οι οικονομίες τους ασφυκτιούν εξαιτίας του ευρώ» υποστηρίζει, προτείνοντας ως εναλλακτική λύση ένα εθνικό νόμισμα που θα συνυπάρχει με το κοινό νόμισμα.

Δεκαοκτώ χρόνια αφότου η Γαλλία «εγκατέλειψε» το φράγκο και υιοθέτησε το ευρώ, η Λεπέν διατείνεται ότι η απάντηση στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των Γάλλων πολιτών είναι η στροφή προς τα πίσω, μια τάση που σιγά σιγά κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, ειδικά εντός των συνόρων της ζώνης του ευρώ: Στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, το 53% των Ελλήνων σε πρόσφατη δημοσκόπηση κρίνει λανθασμένη την απόφαση για κατάργηση της δραχμής και ένταξη στην Ευρωζώνη.

Οι πολίτες, είτε Αμερικανοί είτε Γάλλοι είτε Έλληνες, επιζητούν αλλαγή σελίδας στην οικονομική Ιστορία, με κατεύθυνση προς ένα μέλλον με προοπτική. Και σε αυτή την αναζήτηση είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οποιονδήποτε πολιτικό υπόσχεται ένα καλύτερο αύριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή