Την επιθυμία του να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επανέλαβε το Σάββατο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ταυτόχρονα διόρισε επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών πρώην γερουσιαστή εναντίον του οποίου η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις.
Η κίνηση του Ρεπουμπλικανού πολιτικού και μεγιστάνα έχει στόχο να καθησυχάσει όσους πιστεύουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έχει επιεική στάση προς τη Ρωσία.
«Το να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι καλό, όχι κακό. Μόνο οι "ανόητοι” άνθρωποι ή οι ηλίθιοι πιστεύουν ότι είναι κακό», έγραψε ο κ. Τραμπ, σε σειρά από μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter.
Η άποψη του κ. Τραμπ είναι αντίθετη με εκείνη πολλών Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι είναι ιστορικά εχθρικοί προς τη Μόσχα.
«Έχουμε αρκετά προβλήματα σε όλο τον κόσμο, χωρίς να προσθέτουμε ακόμη ένα. Όταν γίνω πρόεδρος, η Ρωσία θα μας σέβεται πολύ περισσότερο από τώρα και οι δύο χώρες μας ίσως να συνεργαστούν για να λύσουν κάποια μεγάλα προβλήματα που βαραίνουν τον κόσμο», πρόσθεσε.
Διευθυντής της DNI ο Κόουτς
Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία δεν είναι εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί, καθώς την ίδια ώρα που δήλωνε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Μόσχα ανακοίνωνε τον διορισμό στη στρατηγική θέση του διευθυντή των υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) του Νταν Κόουτς, εναντίον του οποίου η Ρωσία έχει επιβάλει κυρώσεις.
Ο 73χρονος πρώην γερουσιαστής «θα ηγηθεί της διαρκούς επαγρύπνησης της κυβέρνησής μου απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας βλάψουν», υπογράμμισε ο κ. Τραμπ. «Είμαι βέβαιος ότι ο γερουσιαστής Νταν Κόουτς είναι καλή επιλογή».
Η ανακοίνωση της επιλογής του κ. Κόουτς γίνεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τον Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της αντιπαράθεσής του με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να έκανε η Ρωσία στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών με στόχο να επηρεάσει το αποτέλεσμά τους.
Ο κ. Κόουτς είναι ένας από τους έξι Αμερικανούς γερουσιαστές και τους τρεις αξιωματούχους του Λευκού Οίκου εναντίον των οποίων η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις το 2014, σε αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Τότε ο γερουσιαστής είχε δηλώσει ότι «τον τιμά» να είναι στόχος του Κρεμλίνου.
Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών - θέση που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - συντονίζει τις δραστηριότητες 16 υπηρεσιών, μεταξύ αυτών της CIA, του FBI και της NSA.