Στον δρόμο προς την ενηλικίωση

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 14:00
REUTERS/GLEB GARANICH

Το πέρασμα στην ενήλικη ζωή βρίσκει το ενιαίο νόμισμα αντιμέτωπο με νέες δυσκολίες, αλλά και κινδύνους που απειλούν την ακεραιότητά του. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού 
[email protected]

Το ευρώ ενηλικιώνεται. Την 1η Ιανουαρίου 2017 συμπληρώνονται 18 χρόνια από την επίσημη καθιέρωσή του, λειτουργώντας ως βασικός συνδετικός κρίκος για τις χώρες που απαρτίζουν την «οικογένεια» της Ευρωζώνης, μια οικογένεια που έχει αντέξει αρκετές «φουρτούνες».

Το πέρασμα στην ενήλικη ζωή βρίσκει το ενιαίο νόμισμα αντιμέτωπο με νέες δυσκολίες, αλλά και κινδύνους που απειλούν την ακεραιότητά του. Το 2012, κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους, οι επενδυτές έβλεπαν αυξημένες πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης, με την έξοδο της Ελλάδας ως επικρατέστερο σενάριο. Οι απαισιόδοξοι έχουν έως τώρα διαψευσθεί, η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί και η οικογένεια παραμένει ενωμένη. Ή μήπως όχι;

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Sentix, η Ιταλία υποσκέλισε την Ελλάδα και θεωρείται πλέον η χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι επενδυτές διακρίνουν 9,9% πιθανότητες για ένα Italexit μέσα στο επόμενο 12μηνο, ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με τις πιθανότητες 8,5% για ένα Grexit. Οι φωνές της λογικής θα σταθούν στο γεγονός ότι οι πιθανότητες είναι κάτω από 10%, πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το ποσοστό άνω του 70% για ένα Grexit στη διάρκεια του 2012.

Οι σκεπτικιστές, από την πλευρά τους, θα συμπαραταχθούν με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, που επίσης προβλέπει ότι η Ιταλία και ίσως και άλλες χώρες θα επιλέξουν τον δρόμο της αποχώρησης τα επόμενα χρόνια, ρίχνοντας το φταίξιμο στο ίδιο το ευρώ, αλλά και στην πολιτική λιτότητας του Βερολίνου.

Για τον νομπελίστα οικονομολόγο, η διάσπαση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί τη μόνη λύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Ιταλία βάλλεται από αρκετές πλευρές: πολιτική αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος του Δεκεμβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, τα τοξικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών και μια εύθραυστη οικονομία, που τώρα καλείται να επωμιστεί και το κόστος από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Ένα «διαζύγιο» ίσως να μην είναι η κατάλληλη λύση στα προβλήματα της Ρώμης. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να μοιραστούν κάτι περισσότερο από ένα κοινό νόμισμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή