Δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016 14:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες των τραπεζών να απαλλαγούν από το «τοξικό» ενεργητικό τους, γι’ αυτό θα χρειαστούν «δεκαετίες και όχι απλά κάποια χρόνια» για να περιορίσουν την έκθεσή τους.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Το πρόβλημα δεν είναι οι πορτογαλικές, οι ισπανικές, οι ιταλικές, οι ελληνικές ή οι γερμανικές τράπεζες... Το πρόβλημα είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ολοένα και πιο πολλούς κανονισμούς και χαμηλή κερδοφορία.

Οκτώ έτη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,2 τρισ. ευρώ και πιθανόν να παραμείνουν «εγκλωβισμένες» στο πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει έκθεση της KPMG. Η αναιμική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καθιστά πιο δύσκολες τις προσπάθειες των τραπεζών να απαλλαγούν από το «τοξικό» ενεργητικό τους, γι’ αυτό θα χρειαστούν «δεκαετίες και όχι απλά κάποια χρόνια» για να περιορίσουν την έκθεσή τους.

Η συνολική αξία των «τοξικών» δανείων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί από το 1,5% των δανείων τους σε άνω του 5% από το 2013. Το «παιχνίδι χοντραίνει» και η Ευρώπη μάχεται τώρα να συγκρατήσει την πρωτοφανή κρίση που βιώνουν οι τράπεζες, με τον εφιάλτη του bail-in να κρέμεται πάνω από το ευρωσύστημα. Οι έως τώρα λύσεις λειτούργησαν περισσότερο ως ανάσχεση παρά ως θεραπεία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έδειξε πρόσφατα τον δρόμο που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για αφερεγγυότητα ή για μη επαρκή κεφάλαια. Είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές τράπεζες στην Ευρώπη και πάρα πολύ προσωπικό σε αυτές, προειδοποιώντας ότι κάποιες πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρησιακά μοντέλα τους και να μειώσουν σημαντικά το κόστος τους.

Ήδη οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, προετοιμάζονται για νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας που θα ξεπεράσει τις 20.000, λόγω των πιέσεων στην κερδοφορία τους από τα χαμηλά επιτόκια και τους αυστηρότερους κανόνες. Και όπως είχε πει κάποτε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, «οι διεθνείς τράπεζες είναι παγκόσμιες στη ζωή αλλά εθνικές στον θάνατο». Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν και δύσκολες αποφάσεις...

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή