Επετειακή έκδοση για το Σημείο Μηδέν

Παρουσίαση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 08:20
Anthony Quintano

Προϊόν συνεργασίας της Books’ Journal με το ιστολόγιο Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι, ο συγκεντρωτικός αυτός τόμος περιέχει, επίσης, συμμετοχές νέων συγγραφέων και φίλων αναγνωστών του ιστολογίου και της εφημερίδας, που, κατόπιν πρόσκλησης, υπέβαλαν μικρά διηγήματά τους και επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή.

A- A A+

Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από την επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, συνθέτουν την επετειακή έκδοση, με τίτλο «Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν», που παρουσιάζεται στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Από τη διεθνή μυθοπλαστική παραγωγή

Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από αυτήν την τραγωδία, που έρχεται να μας θυμίσει ξανά η συγκριμένη έκδοση, η οποία είναι μια ανθολογία με μεταφράσεις επιλεγμένων μικρών διηγημάτων από τη διεθνή μυθοπλαστική παραγωγή, με αφορμή ή θέμα τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και συνεργασίες γνωστών Ελλήνων συγγραφέων.

Προϊόν συνεργασίας της Books’ Journal με το ιστολόγιο Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι, ο συγκεντρωτικός αυτός τόμος περιέχει, επίσης, συμμετοχές νέων συγγραφέων και φίλων αναγνωστών του ιστολογίου και της εφημερίδας, που, κατόπιν πρόσκλησης, υπέβαλαν μικρά διηγήματά τους και επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή.

«Συγχωνεύοντας δράστη και θύμα σε μια νέα έμβια μνήμη»

Την ανθολογία επιμελούνται οι: Βασίλης Μανουσάκης, Ηρώ Νικοπούλου και Έλενα Σταγκουράκη. Στο εισαγωγικό τους σημείωμα, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Όπως τα μικροσκοπικά “οργανικά θραύσματα” της σάρκας και των οστών του βομβιστή, κατά τις εκρήξεις των τρομοκρατικών επιθέσεων, σφηνώνονται, κάποτε για πάντα, στα σώματα όσων βρίσκονται σε ακτίνα βολής, συγχωνεύοντας δράστη και θύμα σε μια νέα έμβια μνήμη του τραγικού συμβάντος, έτσι και τα μικροκείμενα του τόμου, καθώς έρχονται να ενσφηνωθούν με τον δραστικό τους τρόπο και λόγο στο σώμα της ίδιας της λογοτεχνίας, συναιρώντας ερέθισμα και απόκριση σε ένα, αξιώνουν τη δική τους νέα και μοναδική κάθε φορά λογοτεχνική κατανόηση και μνήμη της μεγάλης ιστορικής τραγωδίας, που σκιάζει και θα σκιάζει τις μέρες μας».

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα του διηγήματος του Ντον ΝτεΛίλλο, «Άνθρωπος σε πτώση» (μτφ. Έφη Φρυδά): «...Ο βομβιστής γίνεται κομμάτια, στην κυριολεξία κομματάκια, και θραύσματα της σάρκας και των οστών του εκτοξεύονται με τέτοια δύναμη και ταχύτητα, που σφηνώνονται, παγιδεύονται στο σώμα όποιου βρίσκεται σε ακτίνα βολής... Αυτά ονομάζονται οργανικά θραύσματα…».

Η παρουσίαση 

Η εκδήλωση της παρουσίασης του επετειακού λογοτεχνικού αφιερώματος «Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν» διοργανώνεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC), σε συνεργασία με τη μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου Books’ Journal και το ιστολόγιο Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι.

Για την ανθολογία θα μιλήσουν οι: Ηλίας Κανέλλης (εκδότης της Books’ Journal), Βασίλης Μανουσάκης (συγγραφέας, μεταφραστής και διδάσκων στο Hellenic American University), Ηρώ Νικοπούλου (συγγραφέας, εικαστικός και συνδιευθύντρια του ιστολογίου Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι), Νικόλας Σεβαστάκης (συγγραφέας, καθηγητής στο ΑΠΘ) και Έλενα Σταγκουράκη (μεταφράστρια).

Διηγήματά τους θα διαβάσουν οι συγγραφείς: Γιάννης Ευσταθιάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Μιχάλης Μοδινός, Κλαίτη Σωτηριάδου και Γιώργος Χουλιάρας.

Πληροφορίες

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος): Μασσαλίας 22 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3680052.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς