Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (ΔΕΒ) Μόσχας συμμετέχει το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζοντας μερικές από τις κυριότερες δράσεις του Αρχείου, αλλά και οργανώνοντας ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αφορούν στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή.
Ο ελληνικός πολιτισμός με όχημα το βιβλίο έχει την τιμητική του στη φετινή έκθεση, καθώς στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 έχουν προσκληθεί σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Ελλάδας, με το Αρχείο Καβάφη να αποτελεί έναν από αυτούς.
Έχοντας ως αποστολή αφενός τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του καβαφικού έργου και του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Καβάφη, και αφετέρου την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση πλαισιώνει την ελληνική συμμετοχή στην 29η ΔΕΒ Μόσχας με μία σειρά ανοικτών συζητήσεων και ομιλιών.
Πέρα από την οικουμενικότητα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης ερωτήματα αρχειακής και πολιτιστικής διαχείρισης.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας VDNH και την ευθύνη της διοργάνωσης της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αρχείου Καβάφη αναλυτικά: Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
«Γιατί η Ελλάδα Ι: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις»
Συμμετέχουν οι: Αριστείδης Μπαλτάς -υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς -πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Κώστας Γαβρόγλου -πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου -Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης / Επιστημονικός Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση. Χώρος: TV STUDIO MIBF / 2nd Floor / Hall C
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου (18.30-20.00)
«Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος»
Συμμετέχουν οι: Έλενα Πατάκη -Εκδότρια Εκδόσεις Πατάκη, Μικέλα Χαρτουλάρη/ Κριτικός λογοτεχνίας, Μαρία Τσαντσάνογλου -Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Χρυσόπουλος –Συγγραφέας.
Συντονιστής: Δημήτρης Παπανικολάου -Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Οξφόρδης / Επιστημονικός Σύμβουλος Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (14.00-15.00)
«Ελληνική λογοτεχνία σήμερα: οι φωνές στο παρόν»
Συμμετέχουν οι: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη -Ποιήτρια, Θοδωρής Χιώτης -Ποιητής / Project Manager Αρχείου Καβάφη Ιδρύματος Ωνάση, Γιάννης Παλαβός -Συγγραφέας
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου (12.30-14.00)
«Καβάφης, ένας ποιητής του κόσμου»
Εκδήλωση με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων συγγραφέων και κριτικών.
Αρχείο Καβάφη
Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Καβάφη το 2012, με στόχο να προστατεύσει τα 4.000 χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα που το αποτελούν, να το κάνει προσβάσιμο σε μελετητές και κοινό και να διαδώσει το καβαφικό έργο και τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη. Παράλληλα με τις δράσεις του, το Αρχείο Καβάφη οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά κι εφήβους χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τη γλώσσα των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών.
Ίδρυμα Ωνάση
Xειρόγραφο K. Π. Kαβάφη από το Aρχείο Kαβάφη του Iδρύματος Ωνάση.
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
naftemporiki.gr