Σε περίπου 50 εκατομμύρια ανέρχονται τα παιδιά τα οποία έχουν «ξεριζωθεί» από τις εστίες τους σε όλο τον κόσμο, ενώ ακόμη περισσότερα μεταναστεύουν με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη, ασφαλέστερη ζωή, σύμφωνα με νέα έκθεση της UNICEF.
Μέσω της έκθεσης «Ξεριζωμένα: Η αυξανόμενη κρίση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών», η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η UNICEF προτείνει ενέργειες προστασίας των παιδιών.
Σύμφωνα με την οργάνωση, συχνά τραυματισμένα από τις συγκρούσεις και τη βία, τα παιδιά αντιμετωπίζουν επιπλέον κινδύνους στη διαδρομή τους προς έναν ασφαλέστερο τόπο. Μεταξύ των κινδύνων περιλαμβάνονται ο υποσιτισμός, η αφυδάτωση, η απαγωγή, οι βιασμοί, ενώ πολλά παιδιά χάνονται στη θάλασσα, προσπαθώντας να περάσουν από την Αφρική ή την Ασία στην Ευρώπη.
Η έκθεση «Ξεριζωμένα» δείχνει ότι για το 2015, περίπου το 45% όλων των παιδιών προσφύγων υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR) προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Βάσει της έκθεσης, 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις και τη βία εντός και εκτός συνόρων, και περίπου 17 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτοπισμένα στο εσωτερικό των χωρών τους, έχοντας την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η UNICEF παρατηρεί ότι όλο και περισσότερα παιδιά διασχίζουν τα σύνορα μόνα τους. Το 2015, πάνω από 100.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο σε 78 χώρες - τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2014. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Περίπου 20 εκατομμύρια ακόμη παιδιά - διεθνείς μετανάστες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων της ακραίας φτώχειας ή της βίας των συμμοριών. Πολλά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης και κράτησης, επειδή δεν διαθέτουν καθόλου χαρτιά και έχουν αβέβαιο νομικό καθεστώς.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι όταν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, η μετανάστευση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες τόσο για τα παιδιά που μεταναστεύουν όσο και για τις κοινότητες που θα ενταχθούν. Όμως ένα παιδί πρόσφυγας είναι πέντε φορές πιο πιθανό να μείνει εκτός σχολείου από ένα παιδί μη-πρόσφυγα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η οποία στέκεται επίσης στην ξενοφοβία που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα.
Στην Ελλάδα το 38% (60.000 από σύνολο 160.000) των αφίξεων προσφύγων ήταν παιδιά ενώ στην Ιταλία ήταν μόνο 16% (15.000 από σύνολο 94.000). Πρώτη χώρα προέλευσης για την Ελλάδα είναι η Συρία (48%), ενώ για την Ιταλία η Νιγηρία (20%).