Ως φόρο τιμής στην αήττητη φύση του ανθρώπινου πνεύματος που δοκιμάζεται, αλλά ελπίζει, που αγωνίζεται, αλλά ονειρεύεται και συνεχίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, ο πολυβραβευμένος φωτογράφος GMB Akash παρουσιάζει την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της Γης», στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, έως τις 22 Μαΐου.
«Όλα εκείνα, που, απλώς, “δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν”»
Ο - γεννημένος στο Μπαγκλαντές - φωτορεπόρτερ GMB Akash, ο οποίος έχει τιμηθεί με περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία για την αποφασιστικότητά του να δείξει την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος, αποτυπώνει λιτά και άμεσα, σε αυτήν την έκθεση, το δράμα των προσφύγων. Με όπλο τον φωτογραφικό του φακό, υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών σε μια αξιοπρεπή ζωή, σε ένα ασφαλές περιβάλλον και στο καλύτερο δυνατόν κοινωνικοπολιτικό «γίγνεσθαι», αποσκοπώντας στην αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του θεατή απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις και τους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.
Ο ίδιος τονίζει: «Ως φωτογράφος, νιώθω ότι είναι καθήκον μου να δείξω στον κόσμο τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας και να φωτίσω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε ποτέ με τα ίδια μας τα μάτια. Θέλω να δείξω όλα εκείνα, που, απλώς, “δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν”».
Διαθέτοντας το ταλέντο να υπερβαίνει την απλή φωτογραφική απεικόνιση και εξιστόρηση και να χτίζει διαπροσωπικούς δεσμούς με τους ανθρώπους, ο GMB Akash δημιουργεί - μέσα από τις φωτογραφίες του - μια σχέση αλληλεπίδρασης με ανθρώπους και καταστάσεις και «δίνει φωνή» σε αυτούς που δεν έχουν.
Παρόμοια με τις τύχες χιλιάδων παιδιών Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες τυπωμένες σε χάρτινους κυλίνδρους, σκορπισμένους στο πάτωμα, όπως είναι οι τύχες χιλιάδων παιδιών σκορπισμένες στους δρόμους της ξενιτιάς. Οι λεζάντες των φωτογραφιών είναι κολλημένες άτακτα στον τοίχο, περιγράφοντας τις ιστορίες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.
Ανάμεσα στις ιστορίες, που αφηγούνται οι 150 φωτογραφίες του GMB Akash, είναι αυτή του Αμίρ και της οικογένειάς του, η οποία, στον δρόμο για την Ελλάδα, έχασε όλα της τα υπάρχοντα, μιας νεαρής Αφγανής μητέρας με τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τρεις νύχτες στο βενζινάδικο της Ειδομένης, της γιαγιάς Φατίμα, η οικογένεια της οποίας περπάτησε 20 χιλιόμετρα, πετώντας στη διαδρομή όλα τα ζεστά ρούχα που μετέφερε, προκειμένου να έχει λιγότερο βάρος, και μιας μικρής από τη Συρία που, μετά το επικίνδυνο τραυματικό θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια μισοβυθισμένη λαστιχένια βάρκα, έχει πάψει πια να επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Απόρροια μιας φιλικής συνάντησης
Η ιδέα για αυτήν την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνάντησης μεταξύ ανθρώπων, που προβληματίζονται για την κατάσταση των προσφύγων και την ανθρωπιστική κρίση που αυτή συνεπάγεται. Ως απόρροια αυτής της συνάντησης, το Ίδρυμα Archives + Production d’ Art Contemporain (APCd) και η «Μέριμνα» ανέθεσαν στον φωτογράφο GMB Akash, να συναντήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο, την Αθήνα και την Ειδομένη.
Το 2013, ο GMB Akash ίδρυσε στο Μπαγκλαντές το Ινστιτούτο Φωτογραφίας «First Light Institute of Photography», όπου διδάσκει, σε συνεργασία με διακεκριμένους φωτογράφους. Απώτατος στόχος του, είναι η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε παιδιά κοινωνικά αποκλεισμένα.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μέριμνα» έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ενεργούς και πρωτοποριακής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, με κύριο έργο τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά και την παροχή φροντίδας σε σοβαρά άρρωστα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Το Ίδρυμα Archives + Production d’ Art Contemporain (APCd) είναι ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιουργίας και παραγωγής έργων σύγχρονης τέχνης. Από το 2013, στηρίζει το φωτογραφικό έργο του GMB Akash, καθώς και την ανθρωπιστική του δράση στο Μπαγκλαντές.
Την επιμέλεια της έκθεσης «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της Γης» ανέλαβε ο Pierre Eichenberger, τον σχεδιασμό ο Martial Mingam και τον συντονισμό οι: Δανάη Παπαδάτου (πρόεδρος της «Μέριμνας»), Valérie Kessler (Ίδρυμα APCd) και Αλίκη Τσίργιαλου (υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη). Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.
Πληροφορίες Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο: Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 - 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 - 24.00, Κυριακή: 9.00 - 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 5 ευρώ, μειωμένο: 3 ευρώ.
naftemporiki.gr