Τα μηνύματα των δανειστών σε ΥΠΟΙΚ και Μαξίμου

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 08:55
UPD:09:14
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τρία σημαντικά μηνύματα στις αποσκευές του επιστρέφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πρώτον ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τραβήξει σε μάκρος και η όποια συζήτηση για το χρέος της χώρας θα ξεκινήσει πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο.

Δεύτερον το ΔΝΤ θα είναι «παρόν» στο ελληνικό πρόγραμμα και μετά τη λήξη του δικού του προγράμματος, όχι ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά συμμετέχοντας και με δικά του νέα δάνεια.

Και τρίτον το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των θεσμών.Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σε στερεή  και σε βάθος χρόνου βάση αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο του τρέχοντος προγράμματος μαζί φυσικά με το πολυνομοσχέδιο που απομένει και το οποίο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, η φορολόγηση ενοικίων, οι αμυντικές δαπάνες και το νέο ταμείο πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ. 

Το πρώτο και το τρίτο ακυρώνουν τον βασικό σχεδιασμό του Μαξίμου για γρήγορο (μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) κλείσιμο της αξιολόγησης και έναρξη εντός του Μαρτίου της συζήτησης για το χρέος.

Το δεύτερο καθιστά άνευ αντικειμένου την εκφρασμένη θέληση πολλών πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργού, για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, στο μέτρο που οι σχετικές δηλώσεις δεν έγιναν για να προλάβουν ή ακόμη και για να ακυρώσουν τις «σκληρές» θέσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα χθες, μέσω του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου Canal+, ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει εφαρμόσει, υλοποιήσει και ψηφίσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από ό,τι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί τα 4 προηγούμενα χρόνια». Μήνυμα το οποίο, στο μέτρο που «εκθέτει» τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των προεκλογικών του υποσχέσεων στους ψηφοφόρους του, απηχεί και την αγωνία του Μαξίμου για το ενδεχόμενο να της ζητηθεί από πλευράς δανειστών, να χαμηλώσει κι άλλο ο πήχης στο ασφαλιστικό.  

Σε τι μπορεί όμως να ελπίζει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση; Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός της σε τρία πράγματα: Στην ενεργοποίηση του γαλλο-ιταλικού παράγοντα και του κ. Γιούνκερ έναντι των σκληρών του Βερολίνου και του ΔΝΤ, στα πρότυπα της προ της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου περίοδο, στην αλλαγή των συσχετισμών του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη (Πορτογαλία-Ισπανία), και -στην ημεδαπή- σε μια θεαματική βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, γεγονός που θα αποψιλώνει τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των τεχνοκρατών των θεσμών.     

Σε ό,τι αφορά τέλος στην εγχώρια πολιτική σκηνή, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις και κυρίως οι θέσεις που θα λάβει η Ν.Δ. σε μείζονα ζητήματα τον επόμενο τρίμηνο, ώστε να φανεί αν ο Αλέξης Τσίπρας «θα παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού ή θα αποκτήσει ισότιμο αντίπαλο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή