Multimedia

Φωτογραφική αναδρομή στις προεκλογικές τηλεμαχίες των ΗΠΑ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 16:13

Με τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να μπαίνουν πια στην τελική ευθεία και να ετοιμάζονται για την πρώτη τους τηλεμαχία τη Δευτέρα, θυμόμαστε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα αμερικανικά προεκλογικά ντιμπέιτ.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μια και μόνο «κακή» εμφάνιση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα των προεκλογικών εκστρατειών. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, περίπου 20% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 12% που καταγράφηκε πριν τέσσερα χρόνια.

Τι κρίνει όμως την επιτυχία της παρουσίας ενός υποψηφίου; Οι ειδικοί δίνουν βαρύτητα ακόμη και στη γλώσσα του σώματος. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον των Ρεπουμπλικανών και τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι των Δημοκρατικών.

Ο Νίξον εμφανίστηκε κουρασμένος και κάθιδρος (καθώς αρνήθηκε το μακιγιάζ) απέναντι στον νέο και φωτογενή Κένεντι. Όσοι έζησαν την αντιπαράθεση μέσω ραδιοφώνου, θεώρησαν νικητή τον Νίξον, ενώ για όσους την παρακολούθησαν μέσω τηλεόρασης επικράτησε ο Κένεντι.

Περνώντας στην πιο σύγχρονη ιστορία, ο σύμβουλος του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2004, αναφέρει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν εργάστηκε αρκετά σκληρά σε σχέση με τη μη λεκτική επικοινωνία, κάτι που, όπως λέει, ήταν εμφανές στην πρώτη τηλεμαχία με τον Τζον Κέρι. Ο Μπους κρατούσε αμυντική στάση, στεκόταν μαζεμένος πίσω από το αναλόγιο και ανοιγόκλεινε γρήγορα τα μάτια του. Οι αναλυτές έκριναν ότι ο Κέρι είχε επικρατήσει, με αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος να αλλάξει τακτική στα ντιμπέιτ που ακολούθησαν.

Εκλογές ΗΠΑ - Debate - Ντιμπέιτ Ρίτσαρντ Νίξον - Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Το Σεπτέμβριο του 1960 διεξήχθη η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον των Ρεπουμπλικανών και τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι των Δημοκρατικών. Αναμέτρηση που ακόμη και σήμερα διδάσκεται στις σχολές επικοινωνίας ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας. 
Wikimedia Commons / United Press International

Το Σεπτέμβριο του 1960 διεξήχθη η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον των Ρεπουμπλικανών και τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι των Δημοκρατικών. Αναμέτρηση που ακόμη και σήμερα διδάσκεται στις σχολές επικοινωνίας ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα για τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας. 

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ανάμεσα στον Τζίμι Κάρτερ και τον Τζέραλντ Φορντ στη Φιλαδέλφεια. Η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία κυρίως για την γκάφα του Φορντ, που υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κυριαρχία των Σοβιετικών στην Ανατολική Ευρώπη». Ο ισχυρισμός αυτός κατέληξε να γίνει αντικείμενο σάτιρας και θεωρείται ως ένας εκ των παραγόντων της ήττας του (23 Σεπτεμβρίου 1976).
FORD LIBRARY MUSEUM

Η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ανάμεσα στον Τζίμι Κάρτερ και τον Τζέραλντ Φορντ στη Φιλαδέλφεια. Η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία κυρίως για την γκάφα του Φορντ, που υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κυριαρχία των Σοβιετικών στην Ανατολική Ευρώπη». Ο ισχυρισμός αυτός κατέληξε να γίνει αντικείμενο σάτιρας και θεωρείται ως ένας εκ των παραγόντων της ήττας του (23 Σεπτεμβρίου 1976).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Γουόλτερ Μοντέιλ φωτογραφίζονται με τις συζύγους τους μετά την ολοκλήρωση ντιμπέιτ στο Λούισβιλ (7 Οκτωβρίου 1984).
REAGAN LIBRARY

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Γουόλτερ Μοντέιλ φωτογραφίζονται με τις συζύγους τους μετά την ολοκλήρωση ντιμπέιτ στο Λούισβιλ (7 Οκτωβρίου 1984).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και κυβερνήτης του Αρκάνσας Μπιλ Κλίντον, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρος Περό (στο κέντρο) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελικής τους τηλεοπτικής αναμέτρησης στο Ήστ Λάνσινγκ, στο Μίσιγκαν. Στη μνήμη όσων παρακολούθησαν έχει χαραχτεί η επιμονή του Μπους να κοιτάει το ρολόι του, δίνοντας την εντύπωση πως δεν πολυ-ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση (19 Οκτωβρίου 1992).
REUTERS / MARK CARDWELL

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και κυβερνήτης του Αρκάνσας Μπιλ Κλίντον, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρος Περό (στο κέντρο) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελικής τους τηλεοπτικής αναμέτρησης στο Ήστ Λάνσινγκ, στο Μίσιγκαν. Στη μνήμη όσων παρακολούθησαν έχει χαραχτεί η επιμονή του Μπους να κοιτάει το ρολόι του, δίνοντας την εντύπωση πως δεν πολυ-ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση (19 Οκτωβρίου 1992).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και κυβερνήτης Μπιλ Κλίντον διατυπώνει ένα επιχείρημα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διαφωνεί, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελικής τους τηλεοπτικής αναμέτρησης στο Ήστ Λάνσινγκ, στο Μίσιγκαν (19 Οκτωβρίου 1992).
REUTERS / MARK CARDWELL

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και κυβερνήτης Μπιλ Κλίντον διατυπώνει ένα επιχείρημα, καθώς ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του και πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διαφωνεί, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελικής τους τηλεοπτικής αναμέτρησης στο Ήστ Λάνσινγκ, στο Μίσιγκαν (19 Οκτωβρίου 1992).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απομακρύνεται από το πόντιουμ απευθυνόμενος στο κοινό, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μπομπ Ντόουλ παρακολουθεί, στην δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία τους στο Σαν Ντιέγκο (16 Οκτωβρίου 1996).
REUTERS / REUTERS FILE PHOTO

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον απομακρύνεται από το πόντιουμ απευθυνόμενος στο κοινό, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μπομπ Ντόουλ παρακολουθεί, στην δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία τους στο Σαν Ντιέγκο (16 Οκτωβρίου 1996).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο πρόεδρος Κλίντον αγκαλιάζει τη γυναίκα του Χίλαρι, μετά το τέλος της τηλεοπτικής του αναμέτρησης με τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μπομπ Ντόουλ, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (16 Οκτωβρίου 1996).
REUTERS / REUTERS FILE PHOTO

Ο πρόεδρος Κλίντον αγκαλιάζει τη γυναίκα του Χίλαρι, μετά το τέλος της τηλεοπτικής του αναμέτρησης με τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Μπομπ Ντόουλ, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο (16 Οκτωβρίου 1996).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο βουλευτής Ρικ Λάτσιο (αριστερά) προκαλεί τη Χίλαρι Κλίντον να υπογράψει έγγραφο που αποκηρύσσει την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταξύ τους ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την έδρα της Νέας Υόρκης στη Γερουσία. Η εμφάνιση Λάτσιο κρίθηκε απογοητευτική, καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός απέναντί στην αντίπαλό του, κάτι που φάνηκε να του στοιχίζει και εκλογικά (13 Σεπτεμβρίου 2000).
REUTERS / REUTERS FILE PHOTO

Ο βουλευτής Ρικ Λάτσιο (αριστερά) προκαλεί τη Χίλαρι Κλίντον να υπογράψει έγγραφο που αποκηρύσσει την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταξύ τους ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την έδρα της Νέας Υόρκης στη Γερουσία. Η εμφάνιση Λάτσιο κρίθηκε απογοητευτική, καθώς εμφανίστηκε ιδιαίτερα πιεστικός απέναντί στην αντίπαλό του, κάτι που φάνηκε να του στοιχίζει και εκλογικά (13 Σεπτεμβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους (δεξιά) κάνει πρόβα, παρουσία του επιτελείου του και με τον Γερουσιαστή Τζαντ Γκρεγκ στο ρόλο του αντιπάλου, στο ράντσο του Μπους στο Τέξας, εν όψει του ντιμπέιτ με τον Αλ Γκορ (30 Σεπτεμβρίου 2000).
REUTERS / JEFF MITCHELL

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους (δεξιά) κάνει πρόβα, παρουσία του επιτελείου του και με τον Γερουσιαστή Τζαντ Γκρεγκ στο ρόλο του αντιπάλου, στο ράντσο του Μπους στο Τέξας, εν όψει του ντιμπέιτ με τον Αλ Γκορ (30 Σεπτεμβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate . Ο κυβερνήτης του Τέξας και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Τζορτζ Μπους ο νεότερος (δεξιά) και ο αντίπαλός του από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, σε στιγμιότυπο από ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (3 Οκτωβρίου 2000).
REUTERS / REUTERS FILE PHOTO

Ο κυβερνήτης του Τέξας και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Τζορτζ Μπους ο νεότερος (δεξιά) και ο αντίπαλός του από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, σε στιγμιότυπο από ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (3 Οκτωβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate . Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Μπους ο νεότερος (κέντρο) χαμογελά, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ (δεξιά) και ο συντονιστής Τζιμ Λέρερ μιλούν, στη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ (11 Οκτωβρίου 2000).
REUTERS / JEFF MITCHELL

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζορτζ Μπους ο νεότερος (κέντρο) χαμογελά, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ (δεξιά) και ο συντονιστής Τζιμ Λέρερ μιλούν, στη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ (11 Οκτωβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης του Τέξας Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις (17 Οκτωβρίου 2000).
REUTERS / JEFF MITCHELL

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης του Τέξας Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις (17 Οκτωβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης του Τέξας Τζορτζ Μπους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις (17 Οκτωβρίου 2000).
REUTERS / JEFF MITCHELL

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης του Τέξας Τζορτζ Μπους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις (17 Οκτωβρίου 2000).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει μερικές από τις αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεότερου στις απαντήσεις του αντιπάλου του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια προεκλογικής τηλεμαχίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (30 Σεπτεμβρίου 2004). 
REUTERS / JIM YOUNG

Ο φωτογραφικός φακός καταγράφει μερικές από τις αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεότερου στις απαντήσεις του αντιπάλου του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια προεκλογικής τηλεμαχίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (30 Σεπτεμβρίου 2004). 

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών, γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον περιμένουν την έναρξη του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας (26 Απριλίου 2007).
REUTERS / JIM BOURG

Οι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών, γερουσιαστές Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον περιμένουν την έναρξη του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας (26 Απριλίου 2007).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Στιγμιότυπο από ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στο Κολέγιο Σεντ Άνσελμ, με τη Χίλαρι Κλίντον να κοιτά τον Μπαράκ Ομπάμα που απαντά σε μια ερώτηση (3 Ιουνίου 2007).
REUTERS / BRIAN SNYDER

Στιγμιότυπο από ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στο Κολέγιο Σεντ Άνσελμ, με τη Χίλαρι Κλίντον να κοιτά τον Μπαράκ Ομπάμα που απαντά σε μια ερώτηση (3 Ιουνίου 2007).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον ΜακΚέιν, και των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεοπτικής αναμέτρησης, στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι (26 Σεπτεμβρίου 2008).
REUTERS / JIM BOURG

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον ΜακΚέιν, και των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεοπτικής αναμέτρησης, στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι (26 Σεπτεμβρίου 2008).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν απαντά μια ερώτηση, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπελμόντ στις 7 Οκτωβρίου 2008. Πίσω του διακρίνεται ο αντίπαλός του Μπαράκ Ομπάμα.
REUTERS / JIM YOUNG

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν απαντά μια ερώτηση, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπελμόντ στις 7 Οκτωβρίου 2008. Πίσω του διακρίνεται ο αντίπαλός του Μπαράκ Ομπάμα.

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Η κάμερα «αιχμαλωτίζει» τον μορφασμό του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος ακολούθησε λάθος δρόμο για την αποχώρησή του από το πλατό, μετά τη χειραψία του με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για την προεδρία των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη (15 Οκτωβρίου 2008).
REUTERS / JIM BOURG

Η κάμερα «αιχμαλωτίζει» τον μορφασμό του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών και γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος ακολούθησε λάθος δρόμο για την αποχώρησή του από το πλατό, μετά τη χειραψία του με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ για την προεδρία των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη (15 Οκτωβρίου 2008).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ μιλά στους συμβούλους του εν όψει της πρώτης του τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον αντίπαλό του και εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εν ώρα πτήσης προς το Ντένβερ (1η Οκτωβρίου 2012).
REUTERS / BRIAN SNYDER

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ μιλά στους συμβούλους του εν όψει της πρώτης του τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον αντίπαλό του και εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εν ώρα πτήσης προς το Ντένβερ (1η Οκτωβρίου 2012).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνει σε στιγμιότυπο από το πρώτο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στο Ντένβερ (3 Οκτωβρίου 2012).
REUTERS / RICK WILKING

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνει σε στιγμιότυπο από το πρώτο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012 στο Ντένβερ (3 Οκτωβρίου 2012).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ χαμογελούν μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους τηλεμαχίας στο Ντένβερ. (3 Οκτωβρίου 2012). 
REUTERS / JIM BOURG

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (αριστερά) και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ χαμογελούν μετά την ολοκλήρωση της μεταξύ τους τηλεμαχίας στο Ντένβερ. (3 Οκτωβρίου 2012). 

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Η Χίλαρι Κλίντον (δεξιά) και ο συνυποψήφιός της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας του MSNBC στο πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ (4 Φεβρουαρίου 2016).
REUTERS / MIKE SEGAR

Η Χίλαρι Κλίντον (δεξιά) και ο συνυποψήφιός της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας του MSNBC στο πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ (4 Φεβρουαρίου 2016).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Οι Ρεπουμπλικανοί Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά) και Ντόναλντ Τραμπ, μιλούν ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ του CNN μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Χιούστον, στο Τέξας (25 Φεβρουαρίου 2016).
REUTERS / MIKE STONE

Οι Ρεπουμπλικανοί Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά) και Ντόναλντ Τραμπ, μιλούν ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ του CNN μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Χιούστον, στο Τέξας (25 Φεβρουαρίου 2016).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Στιγμιότυπο του ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Στη φωτογραφία ο Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά), ο Ντόναλντ Τραμπ (δεύτερος αριστερά), ο Τεντ Κρουζ (δεύτερος δεξιά) και ο Τζον Κέισικ (δεξιά) (3 Μαρτίου 2016).
REUTERS / JIM YOUNG

Στιγμιότυπο του ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. Στη φωτογραφία ο Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά), ο Ντόναλντ Τραμπ (δεύτερος αριστερά), ο Τεντ Κρουζ (δεύτερος δεξιά) και ο Τζον Κέισικ (δεξιά) (3 Μαρτίου 2016).

Εκλογές ΗΠΑ - Debate. Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ στέκεται μπροστά στη σκηνή, καθώς οι αντίπαλοί του Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά), Τεντ Κρουζ (δεύτερος δεξιά) και Τζον Κέισικ (δεξιά) κατευθύνονται προς τα πόντιουμ, κατά την έναρξη του ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν (3 Μαρτίου 2016).
REUTERS / JIM YOUNG

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ στέκεται μπροστά στη σκηνή, καθώς οι αντίπαλοί του Μάρκο Ρούμπιο (αριστερά), Τεντ Κρουζ (δεύτερος δεξιά) και Τζον Κέισικ (δεξιά) κατευθύνονται προς τα πόντιουμ, κατά την έναρξη του ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, στο Ντιτρόιτ, στο Μίσιγκαν (3 Μαρτίου 2016).