Multimedia

Φωτογραφική αναδρομή στις προεκλογικές τηλεμαχίες των ΗΠΑ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 16:13

Με τους υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να μπαίνουν πια στην τελική ευθεία και να ετοιμάζονται για την πρώτη τους τηλεμαχία τη Δευτέρα, θυμόμαστε μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα αμερικανικά προεκλογικά ντιμπέιτ.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μια και μόνο «κακή» εμφάνιση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα των προεκλογικών εκστρατειών. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, περίπου 20% του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το 12% που καταγράφηκε πριν τέσσερα χρόνια.

Τι κρίνει όμως την επιτυχία της παρουσίας ενός υποψηφίου; Οι ειδικοί δίνουν βαρύτητα ακόμη και στη γλώσσα του σώματος. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η πρώτη τηλεοπτική μονομαχία προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Νίξον των Ρεπουμπλικανών και τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι των Δημοκρατικών.

Ο Νίξον εμφανίστηκε κουρασμένος και κάθιδρος (καθώς αρνήθηκε το μακιγιάζ) απέναντι στον νέο και φωτογενή Κένεντι. Όσοι έζησαν την αντιπαράθεση μέσω ραδιοφώνου, θεώρησαν νικητή τον Νίξον, ενώ για όσους την παρακολούθησαν μέσω τηλεόρασης επικράτησε ο Κένεντι.

Περνώντας στην πιο σύγχρονη ιστορία, ο σύμβουλος του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2004, αναφέρει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν εργάστηκε αρκετά σκληρά σε σχέση με τη μη λεκτική επικοινωνία, κάτι που, όπως λέει, ήταν εμφανές στην πρώτη τηλεμαχία με τον Τζον Κέρι. Ο Μπους κρατούσε αμυντική στάση, στεκόταν μαζεμένος πίσω από το αναλόγιο και ανοιγόκλεινε γρήγορα τα μάτια του. Οι αναλυτές έκριναν ότι ο Κέρι είχε επικρατήσει, με αποτέλεσμα ο πρώην πρόεδρος να αλλάξει τακτική στα ντιμπέιτ που ακολούθησαν.