O πρόεδρος του Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί στις 3 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Στις 8:00 το βράδυ θα ορκιστεί Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και αύριο Τρίτη, την ίδια ώρα πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ποια ονόματα ακούγονται για το νέο σχήμα.
Τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τηλεγράφημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε επίσης «την ελπίδα να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και μια επωφελής συνεργασία» με την Αθήνα.
Προχωρήσαμε σε μια εκλογική διαδικασία που κατάφερε να ενώσει τους πάντες εσωκομματικά, σχολίασαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τόνισαν ακόμη ότι ο κ. Μεϊμαράκης πέτυχε τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχε ποτέ η ΝΔ.
«Το κόμμα ούτε διαλύθηκε, ούτε το τελείωσαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ αυτή τη στιγμή ειναι η συνείδηση της παράταξης και ο καταξιωμένος πρόεδρος στην κοινή γνώμη. Είτε μείνει είτε φύγει, ειναι εγγύηση, είναι ένα κεφάλαιο για την παράταξη. Αυτό που τον απασχολεί είναι τι θα γίνει με τη χώρα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Να δουμε την κυβέρνηση, να ακούσουμε τις προγραμματικές δηλωσεις και η στάση που θα τηρήσουμε θα είναι υποστηρικτική σε καθετί αναπτυξιακό. Κάθε νομοσχέδιο θα το κρίνουμε ξεχωριστά και θα προσπαθούμε να βελτιώνουμε ό,τι είναι λάθος. Θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα κατά νομό και δήμο».
Σχετικά με τα εσωκομματικά στη ΝΔ τονίζουν ότι είναι άλλη η διαδικασία εκλογής ηγεσίας και άλλο το συνέδριο. «Η διαδικασία θα ανοίξει χωρίς να ζητηθεί και όλα θα γίνουν στην ωρα τους» σημειώνουν, ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος απαντούν: «Θα δούμε».
Τους 145 βουλευτές θα αριθμεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Δείτε την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ανά εκλογική περιφέρεια, εδώ.
Απόλυτος νικητής αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να καταλάβει και τις τέσσερις βουλευτικές έδρες κάτι που μέχρι και σήμερα δεν είχε πετύχει κανένα κόμμα στις εκλογικές διαδικασίες μετά την μεταπολίτευση.
Με βάση το ποσοστό του που ανήλθε στο 41,67% και την κατανομή των εδρών που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή μπαίνουν οι: Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολλάκης, Βάγια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά.
Η μείωση του ποσοστού που συγκέντρωσε το Ποτάμι στις εκλογές, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει έξι έδρες και να εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή από 11 βουλευτές.
Συγκεκριμένα, το Ποτάμι έχασε έξι έδρες: στα Χανιά, στον Έβρο, στις Σέρρες, στη Β' Αθήνας, στο Επικρατείας και στη Δράμα.
Η άνοδος 1,5 μονάδας του ΠΑΣΟΚ -σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ- σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου αυξάνει τη δύναμή του στη νέα Βουλή κατά τέσσερις βουλευτές, αφού η κοινοβουλευτική του ομάδα θα αριθεί συνολικά 17 μέλη.
Κέρδη και ζημιές ανά εκλογική περιφέρεια αρχίζουν να μετρούν τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.. Πού αύξησαν και πού μείωσαν τις δυνάμεις τους τα δύο μεγάλα κόμματα; Πού κέρδισαν και πού έχασαν την πρωτιά;
Περισσότερα εδώ.
«Παρά φύσιν σύζευξη» χαρακτήρισε ο Βασίλης Λεβέντης τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του σχήματος.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η Ένωση Κεντρώων δεν θέλει λάφυρα ή υπουργεία και δεν θα συμμέτεχει στο κυβερνητικό σχήμα».
Ακόμη, εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα αν ερμηνεύσει την ετυμηγορία του λαού ως επιβράβευση, είπε πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει στην ψήφιση εφαρμοστικών νόμων και ζήτησε αλλαγή στο μείγμα των μεταρρυθμίσεων.
Στον Έβρο, τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα (εκκρεμούν τα αποτελέσματα ενός τμήματος ετεροδημοτών) είναι: Ν.Δ. 33,69%, ΣΥΡΙΖΑ 31,88%, Χρυσή Αυγή 8,71%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,83%, ΑΝΕΛ 4,98%, Ένωση Κεντρώων 3,23%, Το Ποτάμι 3,03%, ΚΚΕ 2,96%, και Λαϊκή Ενότητα 1,59%.
Ξεκαθάρισε η εικόνα στις εκλογικές περιφέρειες της Α΄ Θεσσαλονίκης, της Β΄ Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου όλη τη νύχτα εξελίχθηκε ένα «θρίλερ» ως προς την κατανομή των εδρών.
Δεν αλλάζει η κατανομή των εδρών στην Ήπειρο, καθώς τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, είναι ανάλογα με εκείνα του Ιανουαρίου, με μοναδική ανατροπή στον νομό Θεσπρωτίας, όπου σημειώθηκε μείωση του ποσοστού της ΝΔ και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της 'Αρτας η Όλγα Γεροβασίλη και ο Βασίλης Τσίρκας εκλέγονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Στύλιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο νομός Πρέβεζας θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή με τους Κώστα Μπάρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ και Στέργιο Γιαννάκη από τη ΝΔ.
Στον νομό Ιωαννίνων τέσσερις έδρες κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέγει τους Χρήστο Μαντά, Γιάννη Στέφο, Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Καραγιάννη. Ο Κώστας Τασούλας από τη Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει την πέμπτη έδρα.
Στη Θεσπρωτία επανεξελέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάριος Κάτσης και από τη ΝΔ, η οποία βρέθηκε στην 2η θέση σε σχέση με τον Ιανουάριο, ο Βασίλης Γιόγιακας.
«O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» γράφει η Figaro. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
«Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Monde για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο "όχι" στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τα ποσοστά και οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα με καταμετρημένο το 99,44% είναι:
- ΣΥΡΙΖΑ 35,47% και 145 έδρες
- Νέα Δημοκρατία 28,09 % και 75 έδρες
- Χρυσή Αυγή 6,99 % και 18 έδρες
- ΠΑΣΟΚ 6,28 % και 17 έδρες
- ΚΚΕ 5,55 % και 15 έδρες
- Ποτάμι 4,09 % και 11 έδρες
- Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69 % και 10 έδρες
- Ένωση Κεντρώων 3,43 % και 9 έδρες
Πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατάκτησε η ΝΔ. Τρεις από αυτές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από οκτώ μήνες, ενώ σε ισάριθμες η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι κοντά στο 1%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στα Γρεβενά με 34,99 έναντι 32,09% της ΝΔ, (η οποία είχε λάβει την έδρα τον Ιανουάριο), στη Ζάκυνθο με 35,83% έναντι 27,77% της ΝΔ, στην Κεφαλληνία με 33,86% έναντι 27,70% της γαλάζιας παράταξης, στη Σάμο 31,03% έναντι 22,47% και στη Φωκίδα 32,98% έναντι 32,15%.
Η ΝΔ πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Ευρυτανία με 34,33% έναντι 33,47% και τη Λευκάδα με 31,81% έναντι 30,78%.
Την Δευτέρα, στις 20:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τρίτη, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, την οποία δημοσιοποιεί η ΕΡΤ.
Σύμφωνα μάλιστα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με νόημα ότι οι 155 βουλευτές μπορεί και να «αυγατίσουν», ενώ προέβλεψε διάσπαση στην αντιπολίτευση. «Πλέον υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την Τετάρτη, θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό ενώ τέλος, την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει η μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών. Με ενσωμάτωση στο 81,30% των αποτελεσμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 34,99% έναντι 32,09% της Ν.Δ. και βουλευτής εκλέγεται ο Χρήστος Μπγιάλας.
Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων
- Μάριος Γεωργιάδης (Α΄ Αθηνών)
- Βασίλης Λεβέντης (Β' Αθηνών)
- Γιώργος - Δημήτρης Καρράς (Β΄ Αθηνών),
- Νίκος Χατζηαθανασίου (Β' Αθηνών, εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Τάσος Κατσαρης (Α΄ Πειραιώς)
- Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Β΄ Πειραιώς)
- Δημήτρης Καβαδέλλας (Αττικής)
- Βασίλης Λεβέντης (Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Ιωάννης Σαρίδης (Α' Θεσσαλονίκης, εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει την έδρα της Β΄ Αθηνών)
- Αριστείδης Φωκάς (Β' Θεσσαλονίκης)
- Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Σερρών)
Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων
- Έλενα Κουντουρά (Α΄ Αθηνών)
- Πάνος Καμμένος (Β' Αθηνών)
- Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β΄ Αθηνών),
- Τέρενς Κουίκ (Β' Αθηνών, εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιλέξει την έδρα του Ηρακλείου)
- Δημήτρης Καμμένος (Β΄ Πειραιώς)
- Κώστας Κατσίκης (Αττικής)
- Νίκος Νικολόπουλος (Αχαΐας)
- Πάνος Καμμένος (Ηρακλείου)
- Γρηγόρης Μακαρόνας (Ηρακλείου, εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιλέξει την έδρα της Β΄ Αθηνών)
- Κώστας Ζουράρης (Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Γιώργος Λαζαρίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης)
- Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα (Σερρών)
Οι βουλευτές του Ποταμιού
- Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθηνών)
- Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών)
- Χάρης Θεοχάρης (Β’ Αθηνών)
- Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών)
- Νίκος Ορφανός (Β΄ Πειραιώς)
- Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής)
- Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου)
- Σταύρος Θεοδωράκης (Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Χριστίνα Ταχιάου (Α’ Θεσσαλονίκης, εάν ο επικεφαλής του κόμματος επιλέξει την έδρα του νομού Χανίων)
- Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης)
- Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης)
- Σταύρος Θεοδωράκης (Χανίων)
- Δάφνη Μανουσάκη (Χανίων, εάν ο επικεφαλής του κόμματος επιλέξει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης)
Αποχωρούν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του.
Οι βουλευτές που εκλέγονται με την Χρυσή Αυγή
- Χρήστος Παππάς (Επικρατείας)
- Νίκος Μιχαλολιάκος (Α΄ Αθηνών)
- Δήμητρα Βελέτζα (Α’ Αθηνών, εφόσον ο επικεφαλής του κόμματος επιλέξει την έδρα της Β΄ Αθήνας)
- Γιώργος Γερμενής (Β’ Αθηνών)
- Ηλίας Παναγιώταρος (Β’ Αθηνών)
- Ελένη Ζαρούλια (Β΄ Αθηνών, εφόσον εάν ο κ. Μιχαλολιάκος επιλέξει την έδρα της Α΄ Αθηνών)
- Νικόλαος Κουζηλός (Α΄ Πειραιώς)
- Ηλίας Κασιδιάρης (Αττικής)
- Μιχάλης Αρβανίτης (Αχαΐας)
- Ευάγγελος Καρακώστας (Βοιωτίας)
- Νίκος Μίχος (Ευβοίας)
- Μιχάλης Τσακίρης (Ημαθίας)
- Αντώνης Γρέγος (Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Ιωάννης Αϊβατίδης (Κερκύρας)
- Χρήστος Χατζησάββας (Κιλκίς)
- Δημήτρης Βλαχόπουλος (Κορινθίας)
- Γιώργος Δημακογιάννης (Λακωνίας)
- Δέσποινα Σβερώνη – Χονδρονάσιου (Λαρίσης)
- Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Μαγνησίας)
- Ιωάννης Σαχινίδης (Πέλλας)
- Απόστολος Γκλέτσος (Φθιώτιδας)
Οι βουλευτές που εκλέγονται με την Δημοκρατική Συμπαράταξη:
- Θανάσης Θεοχαρόπουλος (Επικρατείας)
- Κώστας Σκανδαλίδης (Α΄ Αθηνών)
- Φώφη Γεννηματά (B’ Αθηνών)
- Ανδρέας Λοβέρδος (Β΄ Αθηνών)
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Β’ Αθηνών, εφόσον η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει την έδρα της Αχαΐας)
- Εύη Χριστοφιλοπούλου (Αττικής)
- Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας)
- Γιάννης Μανιάτης (Αργολίδος)
- Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
- Φώφη Γεννηματά (Αχαΐας)
- Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Αχαΐας, εφόσον η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει την έδρα της B΄ Αθηνών)
- Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας)
- Γιάννης Κουτσούκος (Ηλείας)
- Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου)
- Ευάγγελος Βενιζέλος (Α΄ Θεσσαλονίκης)
- Γιώργος Αρβανιτίδης (Β΄ Θεσσαλονίκης)
- Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών)
- Νίκος Τσώνης (Φθιώτιδος)
- Ιωάννης Δριβελέγκας (Χαλκιδικής)
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα στα 304 εκλογικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 41,67%.
Ακολουθούν Ν.Δ. με 19,40%, ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ με 6,56%, Ποτάμι με 6,27%, Χρυσή Αυγή με 6,12%, ΚΚΕ με 5,45%, Λαϊκή Ενότητα με 4,00%, ΑΝΕΛ με 3,68%,Ένωση Κεντρώων με 2,45%, ενώ ποσοστό 2,19% λαμβάνουν τα λοιπά κόμματα. Το ποσοστό της αποχής ήταν 43,53%.
Ποσοστό ρεκόρ σημειώνει η αποχή, καθώς με ενσωματωμένο το 75% της επικράτειας, προκύπτει ότι στις κάλπες προσήλθε μόλις το 56,11% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 43,89% επέλεξε να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου με το ποσοστό να ανέρχεται σε 45,21% έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 20,33%%, με διαφορά 24,88 % και με καταγεγραμμένο το 99,6% των εκλογικών τμημάτων .
Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) με 9,68% το ΚΚΕ με 4,23%%, το ΠΟΤΑΜΙ με 4% η Χρυσή Αυγή με 3,94%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,46% η Λαϊκή Ενότητα με 2,68% και η Ένωση Κεντρώων με 2,2% ενώ η αποχή έφθασε στο 37,21%.
Δώδεκα βουλευτές από τα ψηφοδέλτια επικρατείας εκλέγονται στη νέα Βουλή.Πιο αναλυτικά, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ: Γ. Δραγασάκης, Θ. Φωτίου, Ν. Κοτζιάς, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Κ. Γαβρόγλου
- ΝΔ: Θ. Φορτσάκης, Δ. Σταμάτης, Ν. Κεραμέως, Β. Οικονόμου
- Χρυσή Αυγή: Ν. Παππάς
- Δημοκρατική Συμπαράταξη: Θ. Θεοχαρόπουλος
- ΚΚΕ: Αλ. Παπαρήγα
Ποτάμι, ΑΝΕΛ, και Ένωση Κεντρώων δεν καταφέρνουν να εκλέξουν κάποιο πρόσωπο από το ψηφοδέλτιο επικρατείας τους.
Σαράντα τέσσερις βουλευτές εκλέγονται στην περιφέρεια της Β’ Αθήνας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 17 έδρες και την Ν.Δ. 12 έδρες.
Βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ: Ευκλ. Τσακαλώτος, Π. Κουρουμπλής, Ν. Παππάς, Ι. Μπαλάφας, Π. Σκουρλέτης, Ν. Ξυδάκης, Ν. Τόσκας, Χρ. Παπαδόπουλος, Γ. Δημαράς, Ι. Θεωνάς, Χρ. Σπίρτζης, Β. Κατριβάνου, Χ. Καφαντάρη, Ι. Τσιρώνης, Ελ. Αυλωνίτου, Ι. Καββαδία, Ευστ. Παναγούλης
- ΝΔ: Ευ. Μεϊμαράκης, Ν. Δένδιας, Κ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κουμουτσάκος, Άννα Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Γ. Γιακουμάτος, Κ. Παπακώστα
- ΚΚΕ: Δ. Κουτσούμπας, Αθ. Παφίλης, Χρ. Κατσώτης
- Ποτάμι: Γρ. Ψαριανός, Χ. Θεοχάρης, Γ. Αμυράς
- Χρυσή Αυγή: Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Γερμενής, Ηλ. Παναγιώταρος
- Δημοκρατική Συμπαράταξη: Φ. Γεννηματά, Ανδρ. Λοβέρδος
- ΑΝΕΛ: Π. Καμμένος, Αθ. Παπαχριστόπουλος
- Ένωση Κεντρώων: Β. Λεβέντης, Γ. Καρράς
Για την τύχη δύο εδρών στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα αποφασίσουν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανάλογα με το ποια έδρα θα επιλέξουν.
Ο κ. Λεβέντης ήταν υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών και στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Αν κρατήσει την έδρα στη Β΄ Αθηνών τότε στην Α΄ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Ιωάννης Σαρίδης. Ο κ. Θεοδωράκης ήταν υποψήφιος στα Χανιά και στην Α΄Θεσσαλονίκης. Αν κρατήσει την έδρα στα Χανιά, τότε επανεκλέγεται στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Χριστίνα Ταχιάου.
Δεκατέσσερις βουλευτές εκλέγονται στην περιφέρεια της Α’ Αθήνας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. να καταλαμβάνουν τέσσερις έδρες, έκαστος.
Πιο αναλυτικά, βάσει των μέχρι στιγμής δεομένων, στην Α’ Αθηνών, εκλέγονται οι εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης
Ν.Δ.: Όλγα Κεφαλογιάννη, Β. Κικίλιας, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Κακλαμάνης
Χρυσή Αυγή: Ν. Μιχαλολιάκος
ΚΚΕ: Λ. Κανέλλη
Ποτάμι: Σπ. Λυκούδης
ΠΑΣΟΚ: Κ. Σκανδαλίδης
Ένωση Κεντρώων: Μ. Γεωργιάδης
ΑΝΕΛ: Ελ. Κουντουρά
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει στην Κεφαλονιά ποσοστό 34,14% ενώ η Νέα Δημοκρατία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 27,65%.
Τρίτο είναι το ΚΚΕ με 9,76%, και ακολουθούν η Χ.Α. με 7,57% , η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,57%, το ΠΟΤΑΜΙ με 3,52% η Λαϊκή Ενότητα με 3,52%, η Ένωση Κεντρώων με 2,49% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,30%.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στο 67% της επικράτειας, διαμορφώνονται ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ 35,43 % (145 έδρες)
- Ν.Δ. 28,31 % (75 έδρες)
- Χρυσή Αυγή 7,03 % (19 έδρες)
- Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) 6,39 % (17 έδρες)
- ΚΚΕ 5,46 % (14 έδρες)
- Το Ποτάμι 4,00% (11 έδρες)
- Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,65 % (10 έδρες)
- Ένωση Κεντρώων 3,38 % (9 έδρες)
- Λαϊκή Ενότητα 2,84 %
- ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,83%
Μήνυμα προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.