Τρύπιο το «καλάθι» του υπουργείου Εργασίας

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 10:57
UPD:11/09/2022 11:01
A- A A+

Του Διονύση Τεμπονέρα 
Δικηγόρου, εργατολόγου

Στο «κενό», φαίνεται ότι, πέφτει η προσπάθεια του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης συνολικά να πείσουν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους ότι το «καλάθι της ΔΕΘ» είναι γεμάτο παροχές.

Η πολυδιαφημισμένη κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους (επιπλέον των δημοσίων υπαλλήλων) αφορά τελικά λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους, καθώς με τη μέση σύνταξη στην Ελλάδα (κύρια και επικουρική) να είναι λίγο πάνω από τα 900 ευρώ, δεν προκύπτει στην πλειοψηφία αυτών σχετική κράτηση (η ειδική εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα από συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα).

Η εξαγγελία για αυξήσεις στις συντάξεις, στη βάση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, από 6%-7%, δεν συνιστά νέα αύξηση, για ελάφρυνση των συνταξιούχων στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, αλλά ελάχιστη συγκράτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό γιατί πρόκειται για ήδη, προ 5ετίας προγραμματισμένες και νομοθετημένες αυξήσεις, που έγιναν ακριβώς για να αντισταθμίσουν το «πάγωμα» των συντάξεων την τελευταία 12ετία. Συνεπώς, δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει ως αύξηση στις συντάξεις κάτι το οποίο είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Προβληματικός είναι και ο χρόνος απονομής της μικρής αυτής αύξησης, καθώς τα πενιχρά αυτά ποσά θα δοθούν μετά τον Απρίλιο του 2023, δηλαδή σε 8 μήνες από σήμερα.

Το τρίτο «φιάσκο Χατζηδάκη» έχει να κάνει με την «πολυθρύλητη» παραγραφή στη δεκαετία των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ η κυβέρνηση και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος άφησαν να εννοηθεί ότι επίκειται διαγραφή όλων των οφειλών πέραν της 10ετίας, ήρθε η απόλυτη διάψευση. Η παραγραφή δεν αφορά βεβαιωμένες και ρυθμισμένες όφειλες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Υπολογίζεται πως κατ’ αρχήν θα παραγραφούν οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, σε ένα χαρτοφυλάκιο χρεών 43,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2022, του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Δηλαδή, θα παραγραφεί μόλις το 0,58% του συνόλου των χρεών που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ! Τα χρέη προς παραγραφή είναι λίγα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κινηθεί οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ (κυρίως ηλεκτρονικά) και τα αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί εγκαίρως, χωρίς να έχει παρέλθει η κρίσιμη 10ετία.

Θέμα όμως ανακύπτει και με την εξαγγελία για την αύξηση της πάγιας ρύθμισης του ΕΦΚΑ από 12 σε 24 δόσεις. Η παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων (ν.4611/2019) εξυπηρετείται σήμερα από μόλις 212.572 οφειλέτες, με συνολικό ρυθμισμένο ποσό μόνο 2,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, επί συνόλου 708.682 πάγιων ρυθμίσεων που έγιναν, ενεργές παραμένουν μόλις οι 96.837, ολοκληρώθηκαν οι 271.019, ενώ χάθηκαν 340.826 ή το 48,1%! Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί ρυθμισμένοι οφειλέτες έχουν ήδη χάσει τη ρύθμιση. Μόνο ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης μπορεί να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα, πως κάποιος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μία από τις 120 δόσεις, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην 24άρα νέα ρύθμιση. Πρόκειται τελικά για μια ανεπίκαιρη και εξαιρετικά καθυστερημένη κυβερνητική πρωτοβουλία.

Τέλος και στον τομέα των μισθών, η εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού καταλήγει σε τραγέλαφο. Ακόμα και αν παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι θα πρόκειται για μια αύξηση μόλις 38 ευρώ, προκύπτει ότι η έναρξη της διαδικασίας καθορισμού θα εκκινήσει στις αρχές του χρόνου, για να προσδιοριστεί τελικά την επόμενη άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι, για τους επόμενους 8 μήνες, 600.000 εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να ζουν με 670 ευρώ καθαρά, μένοντας ουσιαστικά αβοήθητοι απέναντι στο τέρας της ακρίβειας.

Συνεπώς, είναι «άνθρακες ο θησαυρός» των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε