Επιχείρηση «data-driven» σε 5 βήματα

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 11:10
UPD:11:28

Ο Δημήτρης Γκικάκης, Account Executive της Dell Technologies.

A- A A+

The N Society

Του Δημήτρη Γκικάκη,
Account Executive, Dell Technologies

ΚΑΘΕ οργανισμός σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας βρίσκεται πλέον σε φάση μετασχηματισμού. Όλοι προσπαθούν να κινηθούν πιο γρήγορα, να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για να γίνουν πιο «έξυπνοι», να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να καινοτομήσουν περισσότερο. Είμαι σίγουρος ότι τον τελευταίο καιρό ακούτε όλο και πιο συχνά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη μελέτη (1) που έγινε για λογαριασμό της Dell Technologies, το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ευκαιρία να γίνει η επιχείρησή τους «data-driven» κινδυνεύει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

ΜΕ ΒΑΣΗ την έρευνα, το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις όποιες τεχνολογικές αλλαγές γίνουν. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον παράδοξο. Ενώ η τεχνολογία προσφέρει νέες δυνατότητες στους εργαζόμενους, το πλήθος των λύσεων μπορεί να τους μπερδέψει και να προκαλέσει σύγχυση.

ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε αποτελεσματικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησης είναι:

1. Δημιουργήστε και «επικοινωνήστε» το όραμά σας για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους. Κάθε πρόκληση στο ΙΤ ξεκινά από ένα επιχειρηματικό ζήτημα. Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε τον τρόπο που θα χειριστείτε τα δεδομένα σας, σκεφτείτε τις προκλήσεις που έχετε να λύσετε ως εταιρεία. Όταν καταλήξετε σε αυτό που θέλετε να επιτύχετε, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε τη σωστή προσέγγιση και να συνεργαστείτε με τους ανθρώπους του ΙΤ της εταιρείας σας για να φτιάξετε ένα σχέδιο δράσης. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα. Η σταδιακή προσέγγιση είναι η καλύτερη για το σημαντικότερο κεφάλαιο της εταιρείας - τους ανθρώπους της.

2. Επενδύστε σε κατάλληλες στρατηγικές Edge που μπορούν να επεκταθούν. Μεγάλος όγκος εταιρικών δεδομένων δημιουργείται από IoT και άλλες συσκευές. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να αποτελούν ακατέργαστο πλούτο για τις επιχειρήσεις. Το Edge computing σας βοηθάει να συλλέξετε και να επεξεργαστείτε τα πολύτιμα για την επιχείρησή σας δεδομένα κοντά στο σημείο όπου αυτά δημιουργούνται, στον πραγματικό κόσμο. Μπορείτε με αυτό τον τρόπο να τα χρησιμοποιήσετε για να παράγετε προστιθέμενη αξία στον οργανισμό σας. Αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι έως το 2023 περισσότερο από το 50% των νέων υποδομών ΙΤ θα αφορά το Edge computing. Με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μπορείτε να ενεργήσετε πιο γρήγορα και να μειώσετε το κόστος που σχετίζεται με την αποστολή μεγάλου όγκου δεδομένων σε ένα κεντρικό σημείο επεξεργασίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η υγειονομική περίθαλψη, ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

3. Αυτοματοποιήστε τις επαναλαμβανόμενες εργασίες. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι εργαζόμενοι θα ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν περισσότερο την τεχνολογία εάν ήταν ξεκάθαρα τα οφέλη για τους ίδιους. Στην πραγματικότητα, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να έχει περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να βελτιώσει τη θέση του. Με την αυτοματοποίηση της εργασίας, οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που τους εμπνέει και να ανακαλύψουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η έμφυτη περιέργεια είναι μια πολύτιμη δεξιότητα για την ανάλυση δεδομένων. Μόλις οι εργαζόμενοί σας έχουν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τα δεδομένα με στρατηγική προσέγγιση, αρχίζει να διαμορφώνεται η απαραίτητη κουλτούρα για λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία.

4. Ξεκινήστε με έργα-πιλότους μικρής κλίμακας. Ένα δοκιμαστικό περιβάλλον είναι ιδανικό για να πειραματιστείτε και να μάθετε. Οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και εσείς έχετε τον έλεγχο του όποιου αντίκτυπου. Είναι μια από τις βέλτιστες τακτικές για να εκμεταλλευτείτε τις πληροφορίες από την επεξεργασία των δεδομένων και να παρακινήσετε τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν και να δημοσιοποιήσουν τις επιτυχίες τους. Σε αυτό το σημείο, επιστρέφετε στο πρώτο βήμα του άρθρου. Αναλύστε το αρχικό πρόβλημα της επιχείρησης. Συνδυάστε την τεχνολογία που εισαγάγατε με τις πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας σας και δημιουργήστε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, αξιολογήστε τον πιλότο σας. Επαναλάβετε - κλιμακώστε.

5. Προσφέρετε επαρκή καθοδήγηση, συμβουλές και ενθάρρυνση. Η πραγματική επιτυχία απαιτεί τη συμβολή τόσο των ανθρώπων όσο και της τεχνολογίας. Η χρήση της τεχνολογίας πρέπει να πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη συμπεριφορά. Βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία και ότι τους παρέχετε την απαιτούμενη εκπαίδευση και πόρους για να τα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο. Δημιουργήστε και «επικοινωνήστε» μία πλατφόρμα όπου μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέτουν τις ιδέες τους. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους τομείς όπου οι περισσότερες ομάδες υποφέρουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

ΕΙΜΑΙ πεπεισμένος ότι η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία κουλτούρας που θα οδηγεί τους οργανισμούς να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των δεδομένων που κατέχουν και επεξεργάζονται. Από τη στιγμή που εισάγετε τον αυτοματισμό, δημιουργείτε νέες ευκαιρίες που εμπνέουν την ομάδα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγικότητά τους και να βεβαιωθείτε ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουν, ενώ παράλληλα προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

(1) Η DELL TECHNOLOGIES ρώτησε 10.500 συμμετέχοντες σχετικά με την ετοιμότητά τους για ψηφιακή αλλαγή. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν εργαζόμενοι με πρόσβαση σε δεδομένα, διευθυντικά στελέχη και στελέχη Πληροφορικής από 40 χώρες.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε