Ψηφιακός μετασχηματισμός (και) στον εφοδιασμό

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 11:06
UPD:25/10/2022 11:47

Ο Νίκος Ροδόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος OnLine Data A.E.

A- A A+

The N Society

Του Νίκου Ροδόπουλου,
προέδρου & διευθύνοντος συμβούλου OnLine Data A.E.

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ δείχνει το ενημερωτικό δελτίο των ΗΠΑ (Μπάιντεν-Χάρις) της 12ης Οκτωβρίου 2022 με θέμα τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα, εμφατικά στην παράγραφο «συνεργασία στην εποχή των ανταγωνισμών» αναφέρεται ότι «Στα πρώτα χρόνια αυτής της καθοριστικής δεκαετίας, θα τεθούν οι όροι του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ενώ το παράθυρο ευκαιρίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων θα στενέψει». Αυτή η πολύ γενική αλλά ουσιαστική διαπίστωση, μετασχηματίζεται την τελευταία τριετία σε έναν -παράλληλο και σιωπηλό- παγκόσμιο πόλεμο, με επίκεντρο τις εμπορευματικές ροές και την τεχνολογία. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες ανέδειξαν το πρόβλημα του πληθωρισμού και η γιγάντωση των εταιρειών έδειξε τα δόντια της.

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που ο ανταγωνισμός είναι παγκόσμιος, οι προκλήσεις -από την άλλη πλευρά- είναι κοινές, με κεντρικό άξονα την τεχνολογία. Η απαίτηση των επόμενων δεκαετιών είναι η επιτάχυνση των συνεργασιών και η επιβράδυνση των ανισοτήτων. Διότι το πλαίσιο ανάπτυξης μιας δημοκρατικά βιώσιμης κοινωνίας πλέον βασίζεται στην ψηφιακή ωριμότητά της.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και η καινοτομία, παρότι συνδέονται άμεσα, δεν αποτελούν αναπόσπαστο δίδυμο, ούτε ιερό δισκοπότηρο. Αποτελούν όμως κεντρικό συστατικό στη μεγάλη ιδέα του ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών και απόκτησης της περιπόθητης ψηφιακής ωριμότητας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στον δυτικό κόσμο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το κεντρικό κύτταρο δημιουργίας καινοτομίας.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ των ΜμΕ στην τεχνολογία και καινοτομία αναδύονται γιατί: (α) Είναι ευέλικτες, λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις και υλοποιούν ταχύτερα (agility). (β) Έχουν ουσιαστική επαφή με την πραγματική αγορά. Γνωρίζουν τα προβλήματα και κυρίως έχουν άμεση αντίληψη των λύσεων. (γ) Έχουν ελεγχόμενο κόστος. (δ) Διαθέτουν διευρυμένη και σφαιρική γνώση. (ε) Οραματίζονται με σκοπό το ταξίδι και όχι -μόνο- την κεφαλαιοποίηση. Περισσότερα από 33 χρόνια βρίσκομαι στο τιμόνι μιας σημαντικής ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης λύσεων (OnLine Data) με κατεύθυνση την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Η εμπειρία, η συσσωρευμένη γνώση, αλλά και ο συνεχής οραματισμός, μού δείχνουν ότι ο δρόμος της ατομικότητας αποτελεί παρελθόν. Η εποχή που όλα ξεκινούσαν σε ένα υπόγειο ή (για τις ΗΠΑ) στο γκαράζ του σπιτιού, δεν υφίσταται πλέον. Όμως η καινοτομία συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί αρμονικά με τις ιδέες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεργασία, είτε αυτές (οι ιδέες) «γεννήθηκαν» στην Τζακάρτα, είτε στη Ρώμη, είτε στον Πειραιά.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο, με στρατηγικό σχεδιασμό, γνώση της αγοράς και των πραγματικών αναγκών, προχωρήσαμε σε διεθνείς συνεργασίες. Η ανάγκη για τη δημιουργία κοινών προκλήσεων (shared challenges κατά τον πρόεδρο Biden) οδήγησε στη συνεργασία μας με την ιταλική Cargo Start Srl. Μια δυναμική εταιρεία που εξειδικεύεται στον τομέα των αεροπορικών εμπορευματικών ροών. Η ανάγκη, (α) μείωσης του κόστους λειτουργίας των ελληνικών διαμεταφορικών επιχειρήσεων, (β) της ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων φόρτωσης με τις αεροπορικές εταιρείες και (γ) της απόκτησης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με τους πολυεθνικούς παίκτες στον χώρο των διεθνών μεταφορών, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη λύση που προσφέρεται πλέον σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι συνεργασίες στην εποχή του έντονου ανταγωνισμού και των προσπαθειών γιγαντισμού απαντούν στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των περιφερειακών αλλά και εθνικών αγορών.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε