Η καλλιέργεια εργασιακής κουλτούρας αφορά όλους

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 11:08
UPD:11:11
Petros Nikolareas

Ο Γιώργος Τζιλιβάκης, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας.

A- A A+

The N Society

Τoυ Γιώργου Τζιλιβάκη,
διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας*

ΩΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έχουμε μπροστά μας σειρά προκλήσεων, οι οποίες συνάμα αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες, για την ουσιαστική και συνεχή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, την ενδυνάμωση του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και τη στήριξη της κοινωνίας, συνολικά.

ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ, ως Ανεξάρτητη Αρχή έχουμε τη νομική κατοχύρωση και τη βούληση να λειτουργήσουμε με γνώμονα τη διαφάνεια και την αποστασιοποίηση από την εκάστοτε πολιτική εξουσία. Εξάλλου, αυτό είναι και το πνεύμα δημιουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των λειτουργιών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, καλούμαστε να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε βέλτιστες πρακτικές, βασισμένες τόσο στη συσσωρευμένη εμπειρία των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με παρόμοια οικονομικά και πληθυσμιακά μεγέθη. Όπως συχνά λέγεται, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό. Πρέπει κυρίως να έχουμε τη θέληση, να είμαστε δεκτικοί στις αλλαγές, εξωστρεφείς και να δούμε τι, κάποιοι άλλοι, πιθανώς κάνουν καλύτερα από εμάς, ώστε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.

ΣΕ ΑΥΤΟ το σημείο σημαντική βοήθεια προσφέρουν η τεχνολογία, η συνεχής διασύνδεση και τα ψηφιακά εργαλεία, κάποια από τα οποία έχουμε ήδη στα χέρια μας και τα αξιοποιούμε. Το ΕΡΓΑΝΗ ήταν μία επανάσταση και σήμερα η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κορυφαία καινοτομία, η αξία της οποίας είμαι βέβαιος πως θα φανεί σε βάθος χρόνου. Περαιτέρω, η ανάλυση δεδομένων είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό εφόδιο για την επίτευξη κάθε στόχου, που στην προκειμένη περίπτωση έχει ευρύτερη κοινωνική διάσταση. Γιατί κάθε παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, τελικά, μας αφορά όλους. Έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο και ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, που κάποιοι παραβλέπουν προς χάριν του πρόσκαιρου, ευκαιριακού κέρδους. Αν όμως κάτι μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια είναι πως, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να βαδίσουμε σε πιο γόνιμα μονοπάτια.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ καινοτομία μπορεί να μας οδηγήσει σε περισσότερους, πιο στοχευμένους και ποιοτικούς ελέγχους, που θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα και τα προς βελτίωση σημεία στην αγορά εργασίας. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πραγματοποίηση ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν έχει και δεν θα πρέπει να έχει μόνο τιμωρητικό χαρακτήρα. Η επιβολή προστίμων είναι το έσχατο μέτρο απέναντι σε όποιον επιχειρεί να παρακάμψει τον νόμο. Σημασία έχει η καλλιέργεια εργασιακής κουλτούρας απ’ όλους μας. Όλους εμάς που μπορεί να είμαστε παράλληλα εργαζόμενοι και εργοδότες, έστω μικρής κλίμακας. Που πρέπει να απαιτούμε τον σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή να σεβόμαστε τα δικαιώματα εκείνων που άμεσα ή έμμεσα εργάζονται για εμάς.

ΜΙΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ που θα είναι η βάση για τη διαρκή βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και παράλληλα θα ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό, μεταξύ επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα και αποδοτικά, σεβόμενες το πολυτιμότερο περιουσιακό τους στοιχείο, τον εργαζόμενο.

* Ο Γιώργος Τζιλιβάκης έχει διατελέσει διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τις θέσεις αυτές έχει διευθύνει ομάδες στελεχών του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας εμπειρία που του επιτρέπει να έχει σαφή κατανόηση των προβλημάτων και των καταγγελιών στην αγορά εργασίας. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακού τίτλου στις Εργασιακές Σχέσεις, από το Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε