Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 1,8% του ΑΕΠ το 2009, κάτω από το 2,3% που αναμένεται φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 1,8% του ΑΕΠ το 2009, κάτω από το 2,3% που αναμένεται φέτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας θα ενεργοποιηθεί το 2009.
«Συνεχίζουμε την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο της δύσκολης διεθνούς οικονομικής κατάστασης», επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.
Τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή τα έσοδα διαμορφώνονται στο 25,1% του ΑΕΠ από το 24,1% του έτους 2008.
Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 28,2% του ΑΕΠ από το 28,3% του 2008.
Με βάση τις παραπάνω προβλέψεις το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ από το 4,2% του 2008.
Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%.
Oι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.
Έσοδα
Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων, η περαιτέρω ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τα έσοδα από την άμεση φορολογία προβλέπεται να ανέλθουν σε 26,9 δισ. ευρώ (αύξηση 18,1% σε σχέση με το 2008).
Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 34,655 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 10,4%).
Ο μέσος πραγματικός μισθός θα σημειώσει αύξηση 3,4%.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό. Όλα αυτά, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών προβλέπεται να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται, σε πέντε (5) δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία της ΕΕ και 3,5 δισ. ευρώ για τα έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Πιο αναλυτικά όπως είπε ο υπουργός, τα ειδικότερα μεγέθη του προϋπολογισμού έχουν ως εξής:
- Τα έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 65,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθούν στο 25,1% του ΑΕΠ το 2009 έναντι 24,1% του ΑΕΠ το 2008. Τα 62,3 δισ. είναι έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και τα 3,5 δισ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στην εκτίμηση για τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και ποσό 760 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στους πόρους των ειδικών λογαριασμών που καταργούνται, πόροι που μέχρι πέρσι ήταν εκτός του κρατικού προϋπολογισμού. Το αντίστοιχο ποσό στο σκέλος των δαπανών ανέρχεται στα 660 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των εσόδων -ανέφερε ο υπουργός- προκύπτει από τον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης που διατηρείται και το 2009, αλλά και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως προκύπτει από τις προσπάθειες ενίσχυσης της φορολογικής δικαιοσύνης και την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ταυτόχρονα -πρόσθεσε- συνεχίζουμε την πολιτική της φορολογικής ελάφρυνσης των φυσικών προσώπων με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα, οι συντελεστές 29% και 39% που ισχύουν για την φορολόγηση εισοδημάτων του έτους 2007 μειώνονται σε 27% και 37% αντίστοιχα για το έτος 2008 και σε 25% και 35% για το 2009.
Για τα φυσικά πρόσωπα, ο φορολογικός συντελεστής 25% μειώνεται σταδιακά από το έτος 2010 ως το 2014 κατά μία μονάδα ετησίως με στόχο τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 20%. Η ίδια μείωση προβλέπεται και για το συντελεστή φορολογίας των κερδών των νομικών προσώπων για τις χρήσεις 2010 έως 2014.
Οι μελλοντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών έχουν θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστούν όπως προβλέπεται. Έτσι, ενισχύεται η προβλεψιμότητα των μελλοντικών εξελίξεων στο φορολογικό σύστημα με στόχο να ενισχυθούν οι επενδύσεις, η κατανάλωση και η οικονομική δραστηριότητα συνολικά.
- Οι δαπάνες (πλην χρεολυσίων) του τακτικού προϋπολογισμού του 2009 προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 25% του ΑΕΠ από 24,5% το 2008. Θα φθάσουν τα 65,5 δισ. ευρώ το 2009 έναντι 60,2 δισ. που είναι οι εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων δαπανών για το 2008.
Η αύξηση αυτή -δήλωσε ο υπουργός- οφείλεται στα κονδύλια που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των αυξήσεων στις συντάξεις του ΟΓΑ, του ΕΚΑΣ και γενικά της εισοδηματικής πολιτικής, για την καταβολή των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, για την αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την αύξηση των δαπανών των ειδικών λογαριασμών που καταργούνται, την αύξηση της χρηματοδότησης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και τη βελτίωση του μισθολογίου και των συντάξεων των δικαστικών.
Στο σημείο αυτό ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε την κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού του 2009, αναφέροντας ακόμα μερικά μεγέθη. Οι πιστώσεις που προβλέπονται για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτήσεις επιδομάτων που προανέφερα, προγραμμάτων απασχόλησης και την συμμετοχή του κράτους στο ασφαλιστικό σύστημα είναι αυξημένες κατά 13% σε σχέση με το 2008.
Οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αυξημένες κατά 8,3%, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αλλά και για την αύξηση του ποσού των βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Στο υπουργείο Παιδείας οι πιστώσεις είναι αυξημένες κατά 6,1%, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7% για να καλυφθούν επιδοτήσεις και ενισχύσεις στη γεωργία αλλά και μια σειρά από προγράμματα προστασίας και ανάπτυξης της περιφέρειας.
Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό -διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας- κατανέμεται σε 5 δισ. ευρώ για την προώθηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποσό που είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του 2008 λόγω του ότι φέτος υπήρχαν μεγαλύτερες ανάγκες για την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ. Το υπόλοιπο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ αφορά έργα που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και είναι αυξημένο κατά 34,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008.