Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, στη συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονέμενται το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2011.
Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, στη συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονένεμεται το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2011.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ στο Όσλο, οι τρεις γυναίκες τιμώνται «για το μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για το δικαίωμα των γυναικών για πλήρη συμμετοχή στην οικοδόμηση της ειρήνης».
Η 72χρονη Τζόνσον-Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αρχηγός κράτους στην Αφρική και είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης.
Η ακτιβίστρια Γκμπόουι βοήθησε στην κινητοποίηση των γυναικών της χώρας της εναντίον του εμφυλίου πολέμου, μέσω, μεταξύ άλλων, της διοργάνωσης μιας «σεξουαλικής απεργίας», ενώ αγωνίστηκε και για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Όσο για την Κάρμαν, η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι «κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, έπαιξε ηγετική ρόλο στον αγώνα των γυναικών για τα δικαιώματά τους και για τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».
«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε δημοκρατία και μακροχρόνια ειρήνη στον κόσμο εκτός αν οι γυναίκες αποκτήσουν της ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες στη διαμόρφωση των εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θόρμπιορν Γιάγκλαντ ανακοινώνοντας το βραβείο.
Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νίκη για τη νεολαία
Η Καρμάν δήλωσε ότι η βράβευσή της αποτελεί νίκη για το κίνημα που αξιώνει τον εκδημοκρατισμό στην χώρα της και ότι το κίνημα αυτό δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα έως ότου παραχωρηθούν πλήρη δικαιώματα στο λαό της Υεμένης και η χώρα γίνει «δημοκρατική και σύγχρονη».
«Αυτή είναι μια νίκη για τη νεολαία, πρώτα και πάνω απ' όλα. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε την πλήρη ελευθερία μας και την πλήρη αξιοπρέπεια μας. Η επανάσταση της νεολαίας μας διεκδικεί τα πλήρη δικαιώματά μας», είπε η 32χρονη Κάρμαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera από την «Πλατεία της Αλλαγής», επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.
«Δεν θα επιτρέψουμε η επανάστασή μας να μείνει ανολοκλήρωτη. Θέλουμε μια δημοκρατική, σύγχρονη Υεμένη. Αυτό είναι που η νεολαία, οι μάρτυρες και οι τραυματίες διεκδικούν. Θα συνεχίσουμε το ειρηνικό μας κίνημα».