Multimedia

Βραβεία Νόμπελ 2011

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011 17:21

Βραβεία Νόμπελ 2011 #1. Η Ιατρική άνοιξε την αυλαία των βραβείων Νόμπελ για το 2011 με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης να ανακηρύσσει νικητές και διαδόχους του Βρετανού Ρόμπερτ Εντουαρτς (το έργο του οποίου οδήγησε στην πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση), τους Μπρους Α. Μπόιτλερ (ΗΠΑ), Ζουλ Α. Χόφμαν (Λουξεμβούργο) και Ραλφ Μ. Στάινμαν (Καναδάς).
REUTERS / SCANPIX SWEDEN
Η Ιατρική άνοιξε την αυλαία των βραβείων Νόμπελ για το 2011 με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης να ανακηρύσσει νικητές και διαδόχους του Βρετανού Ρόμπερτ Εντουαρτς (το έργο του οποίου οδήγησε στην πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση), τους Μπρους Α. Μπόιτλερ (ΗΠΑ), Ζουλ Α. Χόφμαν (Λουξεμβούργο) και Ραλφ Μ. Στάινμαν (Καναδάς).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #2. «Οι φετινοί νομπελίστες έφεραν την επανάσταση στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς ανακάλυψαν βασικές αρχές της λειτουργίας του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ.
EPA / ANDREW GOMBERT
«Οι φετινοί νομπελίστες έφεραν την επανάσταση στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς ανακάλυψαν βασικές αρχές της λειτουργίας του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #3. Και οι τρεις αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο. EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY
Και οι τρεις αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανακάλυψη εμβολίου για τον καρκίνο. EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY
Βραβεία Νόμπελ 2011 #4. Ο Μπέτλερ (στη φωτογραφία) από τις ΗΠΑ και ο Χόφμαν από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν το μισό βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων).
REUTERS / TIM SHARP
Ο Μπέτλερ (στη φωτογραφία) από τις ΗΠΑ και ο Χόφμαν από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν το μισό βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #5. Ο Μπέτλερ από τις ΗΠΑ και ο Χόφμαν (στη φωτογραφία) από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν το μισό βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων).
REUTERS / CARLOS BARRIA
Ο Μπέτλερ από τις ΗΠΑ και ο Χόφμαν (στη φωτογραφία) από το Λουξεμβούργο θα μοιραστούν το μισό βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #6. Ο Καναδός Ραλφ Μ. Στάινμαν θα λάβει το άλλο μισό από το βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων). Η ειρωνεία είναι ο  Καναδός επιστήμονας έχασε τη μάχη για τη ζωή μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου, παλεύοντας με την ασθένεια, στην οποία έψαχνε να βρει θεραπεία, χωρίς να μάθει ότι κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής.
REUTERS / HO
Ο Καναδός Ραλφ Μ. Στάινμαν θα λάβει το άλλο μισό από το βραβείο των 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,46 εκατ. δολαρίων). Η ειρωνεία είναι ο Καναδός επιστήμονας έχασε τη μάχη για τη ζωή μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου, παλεύοντας με την ασθένεια, στην οποία έψαχνε να βρει θεραπεία, χωρίς να μάθει ότι κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #7. Ο Αμερικανός Σολ Περλμούτερ, ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ.
REUTERS / SCANPIX SWEDEN
Ο Αμερικανός Σολ Περλμούτερ, ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις μοιράζονται το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης επέκτασης του σύμπαντος μέσω παρατηρήσεων αστέρων που εκρήγνυνται, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #8. Ο Αμερικανός Σολ Περλμούτερ λαμβάνει το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
EPA / ROY KALTSCHMIDT / LAWRENCE BERKELEY NATIONAL LABOR / HANDOUT
Ο Αμερικανός Σολ Περλμούτερ λαμβάνει το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #9. Ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ (στη φωτογραφία) και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις λαμβάνουν το άλλο μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
REUTERS / HO
Ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ (στη φωτογραφία) και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις λαμβάνουν το άλλο μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #10. Ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις (στη φωτογραφία) λαμβάνουν το άλλο μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
Reuters / STR
Ο Αμερικανοαυστραλός Μπράιαν Σμιτ και ο επίσης Αμερικανός Ανταμ Ρις (στη φωτογραφία) λαμβάνουν το άλλο μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #11. Στον Ισραηλινό επιστήμονα Ντάνιελ Σέχτμαν απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της δομής των ημικρυστάλων, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ.
EPA / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Στον Ισραηλινό επιστήμονα Ντάνιελ Σέχτμαν απονέμεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της δομής των ημικρυστάλων, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Νόμπελ.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #12. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ, ο Σέχτμαν ανακάλυψε ημικρυστάλλους, που μοιάζουν με «συναρπαστικά μωσαϊκά του αραβικού κόσμου στο επίπεδο των ατόμων» και τα οποία ποτέ δεν επαναλαμβάνονται. Μέχρι την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ακολουθίες ατόμων μέσα στους κρυστάλλους έπρεπε να επαναλαμβάνονται.
EPA / TECHNION ISRAELI INSTITUTE OF TEHNOLOGY/HANDOUT
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ, ο Σέχτμαν ανακάλυψε ημικρυστάλλους, που μοιάζουν με «συναρπαστικά μωσαϊκά του αραβικού κόσμου στο επίπεδο των ατόμων» και τα οποία ποτέ δεν επαναλαμβάνονται. Μέχρι την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ακολουθίες ατόμων μέσα στους κρυστάλλους έπρεπε να επαναλαμβάνονται.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #13. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,45 εκατ.δολ.).
REUTERS / BAZ RATNER
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορώνων (1,45 εκατ.δολ.).
Βραβεία Νόμπελ 2011 #14. Στον πιο γνωστό εν ζωή σκανδιναβό ποιητή, τον 80χρονο Σουηδό Τούμας Τράνστρεμερ, απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
REUTERS / SCANPIX SWEDEN
Στον πιο γνωστό εν ζωή σκανδιναβό ποιητή, τον 80χρονο Σουηδό Τούμας Τράνστρεμερ, απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #15. Στο έργο του ο Τράνστρεμερ διερευνά τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι οικείο στον άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Με τα ποιήματά του υποδηλώνει ότι η ποιητική εξέταση της φύσης επιτρέπει να βουτήξουμε στα βάθη της ανθρώπινης ταυτότητας και της πνευματικής της διάστασης.
REUTERS / SCANPIX SWEDEN
Στο έργο του ο Τράνστρεμερ διερευνά τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που είναι οικείο στον άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Με τα ποιήματά του υποδηλώνει ότι η ποιητική εξέταση της φύσης επιτρέπει να βουτήξουμε στα βάθη της ανθρώπινης ταυτότητας και της πνευματικής της διάστασης.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #16. Η φήμη του Σουηδού ποιητή στον αγγλόφωνο κόσμο οφείλει πολλά στη φιλία του με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Μπλάι, ο οποίος μετέφρασε στα αγγλικά μεγάλο μέρος του έργου του. Συλλογές του Τράνστρεμερ έχουν πωληθεί σε χιλιάδες αντίτυπα στη Σουηδία και έχουν μεταφραστεί σε περίπου 50 γλώσσες.
EPA / MAJA SUSLIN
Η φήμη του Σουηδού ποιητή στον αγγλόφωνο κόσμο οφείλει πολλά στη φιλία του με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Μπλάι, ο οποίος μετέφρασε στα αγγλικά μεγάλο μέρος του έργου του. Συλλογές του Τράνστρεμερ έχουν πωληθεί σε χιλιάδες αντίτυπα στη Σουηδία και έχουν μεταφραστεί σε περίπου 50 γλώσσες.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #17. Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ (δεξιά στη φωτογραφία), στη συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι (αριστερά στη φωτογραφία) και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονένεμεται το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2011. REUTERS
Στην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ (δεξιά στη φωτογραφία), στη συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι (αριστερά στη φωτογραφία) και στην Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες, απονένεμεται το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2011. REUTERS
Βραβεία Νόμπελ 2011 #18. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ στο Όσλο, οι τρεις γυναίκες τιμώνται «για το μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για το δικαίωμα των γυναικών για πλήρη συμμετοχή στην οικοδόμηση της ειρήνης».
EPA / TERJE BENDIKSBY
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής Νόμπελ στο Όσλο, οι τρεις γυναίκες τιμώνται «για το μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για το δικαίωμα των γυναικών για πλήρη συμμετοχή στην οικοδόμηση της ειρήνης».
Βραβεία Νόμπελ 2011 #19. Η 72χρονη Τζόνσον-Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αρχηγός κράτους στην Αφρική και είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας στις πρόσφατες εκλογές.
REUTERS / LUCAS JACKSON
Η 72χρονη Τζόνσον-Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αρχηγός κράτους στην Αφρική και είναι υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Λιβερίας στις πρόσφατες εκλογές.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #20. Η ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι βοήθησε στην κινητοποίηση των γυναικών της Λιβερίας εναντίον του εμφυλίου πολέμου, μέσω, μεταξύ άλλων, της διοργάνωσης μιας «σεξουαλικής απεργίας», ενώ αγωνίστηκε και για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Reuters / JESSICA RINALDI
Η ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι βοήθησε στην κινητοποίηση των γυναικών της Λιβερίας εναντίον του εμφυλίου πολέμου, μέσω, μεταξύ άλλων, της διοργάνωσης μιας «σεξουαλικής απεργίας», ενώ αγωνίστηκε και για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #21. Όσο για την Ταουακούλ  Κάρμαν, η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι «κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, έπαιξε ηγετικό ρόλο στον αγώνα των γυναικών για τα δικαιώματά τους και για τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».
REUTERS / Khaled Abdullah
Όσο για την Ταουακούλ Κάρμαν, η επιτροπή Νόμπελ δήλωσε ότι «κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, έπαιξε ηγετικό ρόλο στον αγώνα των γυναικών για τα δικαιώματά τους και για τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη».
Βραβεία Νόμπελ 2011 #22. Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2011 για τη δουλειά τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την οικονομία.
REUTERS / TIM SHAFFER
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2011 για τη δουλειά τους πάνω στη σχέση ανάμεσα στα μέτρα που επιβάλλονται και το πώς επηρεάζουν την οικονομία.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #23. Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται «η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία».
REUTERS / TIM SHAFFER
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία έχει θεσπίσει το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,1 εκατ. ευρώ), ανακοίνωσε πως με τη βράβευση των δύο οικονομολόγων αναγνωρίζεται «η εμπειρική έρευνά τους για τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος στη μακροοικονομία».
Βραβεία Νόμπελ 2011 #24. Ο 68χρονος Τόμας  Σάρτζεντ είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ακαδημία αναφέρεται στις μελέτες του σχετικά με τη μεταπολεμική περίοδο, όταν πολλές χώρες έτειναν να χρησιμοποιούν πολιτικές υψηλού πληθωρισμού για να εφαρμόσουν στη συνέχεια συστηματικές αλλαγές ώστε να μειωθεί τα επίπεδα του πληθωρισμού.
REUTERS / TIM SHAFFER
Ο 68χρονος Τόμας Σάρτζεντ είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ακαδημία αναφέρεται στις μελέτες του σχετικά με τη μεταπολεμική περίοδο, όταν πολλές χώρες έτειναν να χρησιμοποιούν πολιτικές υψηλού πληθωρισμού για να εφαρμόσουν στη συνέχεια συστηματικές αλλαγές ώστε να μειωθεί τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Βραβεία Νόμπελ 2011 #25. Ο επίσης 68χρονος Κρίστοφερ  Σιμς είναι καθηγητής Οικονομικών και Τραπεζικής στο Στάνφορντ. Η ακαδημία επισήμανε ότι ανέπτυξε μία μέθοδο για την ανάλυση του τρόπου που η οικονομία επηρεάζεται από προσωρινές αλλαγές στην οικονομική πολιτική και άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
REUTERS / TIM SHAFFER
Ο επίσης 68χρονος Κρίστοφερ Σιμς είναι καθηγητής Οικονομικών και Τραπεζικής στο Στάνφορντ. Η ακαδημία επισήμανε ότι ανέπτυξε μία μέθοδο για την ανάλυση του τρόπου που η οικονομία επηρεάζεται από προσωρινές αλλαγές στην οικονομική πολιτική και άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.