Κάθε έγκλημα έχει όνομα και επώνυμο και στην Κράβιτσα και στο Μπράτουνατς και στη Σρεμπένιτσα και στο Γιασένοβατς και στο Γιάντοβνο και σε οποιοδήποτε άλλο τόπο και δεν υπάρχει συλλογική ενοχή των Σέρβων, των Κροατών ή των Βόσνιων Μουσουλμάνων, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου διεξάγονται διαβουλεύσεις για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, επισήμανε ότι το κείμενο δεν είναι προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και γι' αυτό η Σερβία τάσσεται κατά του ψηφίσματος.
«Είμαστε κατά του ψηφίσματος, αλλά ποτέ δεν ήμασταν ή δεν θα είμαστε εναντίον των θυμάτων, ποτέ δεν θα είμαστε εναντίον των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας», ανέφερε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Ειλικρινά παρακαλώ όλους να μην προσπαθούν να ταπεινώσουν τη Σερβία, η Σερβία μόνο γι αυτό δεν είναι έτοιμη και ως πρωθυπουργός δεν θα το επιτρέψω», τόνισε ο κ. Βούτσιτς.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν μηνύματα με εκπροσώπους της Κίνας, υπήρξε αλληλογραφία με όλα τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα.
Υπογράμμισε ότι δεν εκλαμβάνει ως νίκη την είδηση ότι το ψήφισμα δεν υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, επισημαίνοντας ότι στη Σρεμπρένιτσα δεν υπάρχουν νικητές, αλλά μόνον θύματα, που απαιτούν σεβασμό και τιμή.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προσπάθησε να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα που διασφαλίζει κατανόηση, σεβασμό και φυσιολογική ζωή. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε εμείς, Σέρβοι και Βόσνιοι Μοσουλμάνοι, ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι, εμείς που ζούμε σε αυτούς τους χώρους», είπε. Ο κ. Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπήσει τη Σερβία στη Σρεμπρένιτσα στις εκδηλώσεις μνήμης, στις 11 Ιουλίου, μετά από ομόφωνη απόφαση της σερβικής κυβέρνησης.