Χάγη: «Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα πρέπει να αποκαλείται γενοκτονία»

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 16:19
UPD:16:21
REUTERS/DADO RUVIC

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY εκφράζει τη λύπη που επειδή κάποιοι αρνούνται τη γενοκτονία και κλείνουν τις πόρτες και τις καρδιές τους στους επιζώντες.

A- A A+

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα πρέπει να αποκαλείται με το πραγματικό όνομά της, γενοκτονία και πρέπει να υπάρχει ομόφωνη αντίθεση στην άρνηση ότι συνέβη, τονίζει ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, σε δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων, από τη δολοφονία χιλιάδων ανδρών και αγοριών Βόσνιων Μουσουλμάνων, στο θύλακα, στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας.

Ο κ. Μπράμερτζ, ο οποίος ανέλαβε το 2008 καθήκοντα επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θυμάται ότι η πρώτη συνάντηση που είχε ήταν με τις «Μητέρες της Σρεμπρένιτσας», οι οποίες τον βοήθησαν να καταλάβει το παρελθόν τους, αλλά και «τη σημασία του έργου που επιτελεί».

«Για να σεβόμαστε το παρελθόν, θα πρέπει να αποκαλούμε τη Σρεμπρένιτσα με το πραγματικό όνομα, γενοκτονία. Για να οικοδομήσουμε το μέλλον, πρέπει να μιλήσουμε με μία φωνή όταν αμφισβητείται η γενοκτονία», επισημαίνει ο κ. Μπράμερτζ στη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο προετοιμασιών για τις εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 11 Ιουλίου, δύο δεκαετιών από το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρέπει όλοι να δεχθούμε ότι υπήρχε σχέδιο διάπραξης γενοκτονίας. Ότι ορισμένοι άνδρες, οι οποίοι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, καταχράστηκαν τη θέση, την εξουσία, το κύρος και τη δύναμή τους για να καταστρέψουν την κοινότητα», σημειώνει ο κ. Μπράμερτζ.

Ο γενικός εισαγγελέας του ICTY εκφράζει τη λύπη που επειδή κάποιοι αρνούνται τη γενοκτονία και κλείνουν τις πόρτες και τις καρδιές τους στους επιζώντες.

«Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι τον Ιούλιο του 1995, χιλιάδες άνδρες και αγόρια σκοτώθηκαν. Ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι εκφοβίστηκαν, κακοποιήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους».

Το ICTY επιβεβαίωσε όλα αυτά τα γεγονότα και απέδωσε δικαιοσύνη για τη Σρεμπρένιτσα και για τα πολλά άλλα εγκλήματα, επισημαίνει ο κ. Μπράμερτζ.

«Είκοσι χρόνια πριν, υπήρχε μόνον ελπίδα για δικαιοσύνη. Σήμερα είναι ολοένα και περισσότερο πραγματικότητα. Για τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα καταδικάστηκαν 15 άτομα και δύο που είναι προσωποποίηση του εθνοτικού μίσους και της βίας αναμένουν δικαστικές αποφάσεις», αναφέρει.

«Η πρόληψη πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αλλά όταν η πρόληψη αποτυγχάνει, η δικαιοσύνη είναι απαραίτητη. Δεν είναι εύκολος τρόπος και απαιτείται χρόνος», τονίζει.

«Πάρα πολλά θύματα - Αλβανοί, Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, Κροάτες και Σέρβοι εξακολουθούν να περιμένουν δικαιοσύνη στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να συνεχίσουν το έργο του ICTY. Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε σε κάθε θύμα των συγκρούσεων ότι η Δικαιοσύνη είναι εφικτή» και αυτό θα είναι «αληθινή κατάλληλη συνεισφορά στα θύματα της Σρεμπρένιτσας και σε άλλα θύματα των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία», υπογραμμίζει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή