Εναλλακτικό ψήφισμα της Ρωσίας για Βοσνία - Ερζεγοβίνη στον ΟΗΕ

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 13:35
UPD:13:38
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Στο σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζονται τα πολύ σοβαρά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν την περίοδο των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος ανθρώπων διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Ρωσία υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ως αντίβαρο στο βρετανικό έγγραφο που προτείνεται προς έγκριση, με την ευκαιρία της 20ης επετείου των τραγικών γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβάλλοντας δηλώσεις του γραμματέα Τύπου της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Θεωρούμε το σχέδιο ψηφίσματος πιο ισορροπημένο και προσανατολισμένο στη συμφιλίωση των πλευρών και όχι στη δημιουργία πρόσθετων διαχωριστικών γραμμών, υπογράμμισε ο κ. Ζάιτσεφ.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο διανεμήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζονται οξύτατα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και υπογραμμίζεται η ευθύνη των κρατών να σέβονται τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Το κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Sputnik και αναδημοσιεύεται από σερβικά ΜΜΕ.

Στο σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζονται τα πολύ σοβαρά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν την περίοδο των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος ανθρώπων διαφορετικών εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Τονίζεται η ευθύνη των κρατών να σέβονται τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να «τερματιστεί η ατιμωρησία και να διωχθούν ποινικά υπεύθυνοι για σοβαρά εγκλήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της».

Εκφράζονται συλλυπητήρια στα θύματα σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης και στις οικογένειές τους και καλούνται όλα τα κράτη - μέλη να παράσχουν μακροπρόθεσμη στήριξη στους επιζώντες.

Το ψήφισμα έρχεται σαν αντίβαρο σε βρετανικό σχέδιο το οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα σε εγκλήματα γενοκτονίας από τους Σερβοβόσνιους στη Σρεμπρένιτσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή