Ο θάνατος ενός νεαρού ελέφαντα τον προηγούμενο μήνα στο κεντρικό Βιετνάμ αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στον πληθυσμό των ελεφάντων της χώρας, ο οποίος βαδίζει στα όρια της πλήρης εξαφάνισης.
Το ζώο, με βάρος 100 κιλά, βρέθηκε νεκρό με σοβαρές απώλειες στο δέρμα, τα πόδια και την ουρά του. Μερικές εβδομάδες πριν, ένας άλλος ελέφαντας 500 κιλών σώθηκε την τελευταία στιγμή από τραυματισμούς που προκλήθηκαν από παγίδες λαθροκυνηγών.
«Πρακτικά όλοι οι θάνατοι ελεφάντων στο Βιετνάμ συνδέονται με ανθρώπινη δραστηριότητα», δήλωσε ο Νγκουιγέν Σουάν Ντανγκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικολογίας και Βιολογικών Πόρων.
Σύμφωνα με έκθεση της WWF, ο αριθμός των άγριων ελεφάντων στο Βιετνάμ μειώθηκε από 2.000 τη δεκαετία του 1980 σε περίπου 100 σήμερα.
Οι ελέφαντες στο Βιετνάμ κυνηγούνται για τους χαυλιόδοντες, το δέρμα, τα δάχτυλα των ποδιών τους και τις τρίχες των ουρών τους, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους και λόγω αβάσιμων προλήψεων.
Επιπροσθέτως, οι οικολόγοι αποδίδουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού των άγριων ελεφάντων στη λαθροθηρία και την αποψίλωση των δασών. Οι ήμεροι ελέφαντες, από την άλλη πλευρά, συχνά πεθαίνουν λόγω εξάντλησης ή πείνας, μετά τη χρησιμοποίησή τους για τουριστικούς λόγους.
Οι περίπου 100 ελέφαντες που απομένουν στο Βιετνάμ είναι χωρισμένοι σε πολύ μικρά κοπάδια και αναμένεται να αντιμετωπίσουν αναπαραγωγικές δυσκολίες. Ωστόσο τα τρία μοναδικά κοπάδια χωρίς τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες εύρεσης τροφής και νερού λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Σύμφωνα με τον Βαν Νγκοκ Τινχ της WWF του Βιετνάμ, η χώρα πρέπει να μάθει από τα λάθη που οδήγησαν στην εξαφάνιση των ρινόκερων και των τίγρεων της χώρας και να λάβει έκτακτα επείγοντα μέτρα για τη διάσωση των ελεφάντων.
«Οι επιστήμονες κήρυξαν επίσημα την εξαφάνιση των ρινόκερων στο Βιετνάμ το 2010. Επίσης δεν υπάρχουν ίχνη άγριων τίγρεων στη χώρα εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε ο Τινχ.