Περιβαλλοντικοί ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την κλιματική πολιτική της Γερμανίας στα πλαίσια της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει χώρα στη Λίμα του Περού.
«Το περασμένο έτος η Γερμανία έπαιξε έναν πολύ λιγότερο εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις πάνω στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και απώλεσε τον ηγετικό χαρακτήρα της όσον αφορά την προστασία του κλίματος στη Γηραιά Ήπειρο», δήλωσαν εκπρόσωποι των οργανώσεων Germanwatch και Climate Action Network, απογοητευμένοι από την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να περάσει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μη συνέχιση της παλαιότερης, ιδιαίτερα φιλόδοξης ενεργειακής της πολιτικής με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν 250 ειδικούς του κλίματος και της ενέργειας από όλο τον κόσμο να αξιολογήσουν 58 χώρες με γνώμονα τα επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την πρόοδο ως προς τη μείωσή τους. Παράλληλα εξέτασαν την ενεργειακή απόδοση και την τάση χρήσης ανανεώσιμων πηγών της κάθε χώρας.
Σε αυτό το δείκτη αξιολόγησης η Γερμανία έπεσε από την 8η θέση το 2013 στην 19η το 2014. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η άνοδος της εξάρτησης της χώρας στον άνθρακα λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς έως το 2022. Εξάλλου η βιομηχανία άνθρακα στη Γερμανία απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, οργανωμένους σε ισχυρά συνδικάτα και με σημαντική δύναμη στο εκλογικό σώμα, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Περού με βραδεία πρόοδο
Την ίδια ώρα στη Λίμα οι συνομιλίες συνεχίζονται σε υπουργικό επίπεδο με αντιπροσώπους από 195 χώρες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις πολιτικές που θα περιλαμβάνει η επερχόμενη συνθήκη του Παρισίου το 2015, η οποία θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας Γκερντ Μίλλερ εξέφρασε από τη Λίμα την κριτική του στην πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, χαρακτηρίζοντας την «καθόλου φιλόδοξη» σε διεθνή μέσα.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν ως το 2025 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από 26 έως 28 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε να ξεκίνησει τη μείωση εκπομπών από το 2030. Συγκριτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές κατά 40 τοις εκατό έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Εκπρόσωποι της Greenpeace εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι θα καταφέρουν οι συνομιλίες στη Λίμα. «Οι σύνεδροι χάνονται στις λεπτομέρειες και ανοίγουν υπερβολικά πολλές επιλογές χωρίς να παίρνουν κάποια απόφαση. Φοβάμαι πως δεν απομένει αρκετός χρόνος για να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Μάρτιν Κάιζερ της Greenpeace.