Ινδία: Η Δύση δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις περιβαλλοντικές αμαρτίες του παρελθόντος

Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 13:17
REUTERS/RUPAK DE CHOWDHURI

Παιδιά παίζουν κρίκετ στην Καλκούτα.

A- A A+

Οι Ινδοί εκπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ ζήτησαν από τα πλούσια δυτικά κράτη να αποζημιώσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν προκαλέσει στο κλίμα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις «περιβαλλοντικές αμαρτίες του παρελθόντος».

Η τοποθέτηση της ινδικής αποστολής έγινε κατά την τρίτη ημέρα των συνεδριών της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία λαμβάνει χώρα στη Λίμα του Περού.

«Δεν είναι δίκαιο να μιλάμε για τις τρέχουσες εκπομπές μίας χώρας, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε διαδικασία μείωσής τους», δήλωσε ο γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ινδίας Σουσίλ Κουμάρ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι εκπομπές τους στις αναπτυσσόμενες χώρες και να τις αποζημιώσουν τόσο οικονομικά όσο και με τη μορφή μίας δίκαιης συμφωνίας για το κλίμα, η οποία θα υπογραφεί στο Παρίσι το 2015.

Ο Κουμάρ απαίτησε τα αιτήματα της Ινδίας να αποτυπωθούν ποσοτικά και ποιοτικά στο κείμενο της συμφωνίας μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου, οι οποίες θα συνεχιστούν σε υπουργικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ινδίας Πρακάς Τζαβεντκάρ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch, η Ινδία βρίσκεται πίσω μόνο από τις Φιλιππίνες και την Καμπότζη όσον αφορά τις χώρες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο κίνδυνο από καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο δείκτης βασίζεται σε δεδομένα από το 1994 έως το 2013 όμως δε λαμβάνει υπ’όψιν του τον σαφώς μεγαλύτερο πληθυσμό της Ινδίας σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες η Ινδία έχει δεχτεί κριτική για τη συνεχιζόμενη εξάρτησή της στον άνθρακα για την κάλυψη των ολοένα και αυξανομένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, ενώ το Νέο Δελχί διατηρεί το μη τιμητικό τίτλο της πιο μολυσμένης πόλης στον κόσμο εδώ και αρκετούς μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή