Ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων ανακάλυψε πως ένα συγκεκριμένο είδος φτέρης επικοινωνεί με άλλα φυτά του ίδιου είδους χρησιμοποιώντας φερομόνες, με σκοπό την επιλογή του φύλου των νέων φυτών πριν αυτά ωριμάσουν.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Ναγκόγια και Τόκιο εξέτασαν την αναρριχόμενη φτέρη Ιαπωνίας και κατανόησαν καλύτερα το ρόλο που παίζει η φερομόνη γιββερελλίνη στην αναπαραγωγική της διαδικασία.
Τα περισσότερα είδη ανθοφόρων φυτών έχουν φύλα, και το κάθε φυτό είναι συνήθως είτε αρσενικό είτε θηλυκό, με την φτέρη Ιαπωνίας βέβαια να αποτελεί μία από τις εξαιρέσεις. Μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο το πώς ακριβώς κάποια φυτά μεγαλώνουν ως αρσενικά ενώ άλλα αναπτύσσονται ως θηλυκά, όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν πως αυτό οφείλεται σε έναν τύπο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων γενεών των φυτών.
H φερομόνη γιββερελλίνη είναι γνωστή εδώ και καιρό στους επιστήμονες, και έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις για την αποδοτικότερη ανάπτυξη διαφόρων φυτών. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός ο ρόλος που παίζει για τη συγκεκριμένη φτέρη.
Μετά από αρκετή έρευνα ανακαλύφθηκε πως στην αρχή της ζωής τους, όλες οι φτέρες είναι θηλυκές και απελευθερώνουν στο περιβάλλον τους έναν «πρόδρομο» της γιββερελλίνης. Όταν οι μεγαλύτερες φτέρες με αναπαραγωγικά όργανα που δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως εκτίθενται σε ικανή ποσότητα αυτής της ουσίας, ολοκληρώνουν τη διαδικασία ανάπτυξής τους, με το να μετατρέπουν τον προάγγελο της φερομόνης σε κανονική γιββερελλίνη και τα αναπαραγωγικά τους όργανα σε αρσενικά. Κατά τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ομάδες φτερών όπου οι θηλυκές φτέρες τείνουν να είναι περικυκλωμένες από αρσενικές φτέρες, γεγονός που προωθεί την ποικιλότητα.
Η απόδειξη αυτής της επικοινωνίας αποτελεί ένα παράδειγμα μιας νέας ανερχόμενης τάσης βοτανολογίας που αρκετοί ονομάζουν νευροβιολογία φυτών, και ασχολείται με συμπεριφορές φυτών που ομοιάζουν με αντίστοιχες δραστηριότητες ζώων.