Οι παγετώνες του Περού έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό από το 1970 έως σήμερα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν 1.000 νέες λίμνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Νερού της χώρας την περασμένη Πέμπτη.
Το Περού, το οποίο θα φιλοξενήσει το Δεκέμβριο τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ή για συντομία COP20, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να πραγματοποιήσει ένα είδος «απογραφής» των παγετώνων και να παρουσίασει την κατάστασή τους στην προσεχή συνάντηση κορυφής.
Ο παγετώνας που έχει πληχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό είναι ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός ύψους 5.200 μέτρων Παστορούρι στα βουνά των Άνδεων, ο οποίος έχασε 52 τοις εκατό της επιφάνειάς του λόγω τήξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα ευρήματα της Εθνικής Αρχής Νερού.
Η λατινοαμερικάνικη χώρα είναι μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα στον κόσμο, με βιοτόπους που κυμαίνονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου σε χιονισμένες βουνοκορφές.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, στο Περού βρίσκονται 2.679 παγετώνες εκτεινόμενοι σε μία σειρά 20 βουνών, οι οποίοι καλύπτουν επιφάνεια περίπου 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εξάλλου σχεδόν το 99 τοις εκατό των τροπικών παγετώνων βρίσκονται στη Νότια Αμερική και το 71 τοις εκατό εξ αυτών στο Περού.
Οι παγετώνες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για τα αποθέματα νερού της χώρας καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ύδατα τροφοδοτώντας τα ποτάμια με πόσιμο νερό, καθώς και νερό για γεωργικές δραστηριότητες, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ορυχεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 70 τοις εκατό της παραγωγής ενέργειας του Περού παράγεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ η πρωτεύουσα Λίμα ταλανίζεται εδώ και αρκετό καιρό από σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας.