Με έναν ακόμη προϋπολογισμό λιτότητας, παρά την πρόβλεψη για οριακή έστω ανάπτυξη, αλλά για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν ισοσκελισμένο, στον οποίο ενσωματώνεται μέρος των φοροαπαλλαγών που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση καλείται να φέρει πρώτα εις πέρας τα πρώτο μέρος της αξιολόγησης από την τρόικα και να λάβει το βράδυ της Παρασκευής την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής.
Εντός αυτού του κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνουν την αντεπίθεσή τους, με αιχμή αφενός το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις αφετέρου το κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο το προσεχές διάστημα φιλοδοξεί να «κατεβάσει» στον κόσμο με μία σειρά σχετικών εκδηλώσεων.
Η Κουμουνδούρου επιμένει στο αίτημά της για εκλογές εδώ και τώρα και γι' αυτό στο μήνυμα αισιοδοξίας του Πρωθυπουργού από τη Βουλή απάντησε με την αναφορά ότι την πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης θα τη δώσει ο λαός.
Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης, ο οποίος βγήκε από το συνέδριο περισσότερο «τραυματισμένος» απ’ ό,τι εισήλθε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Το αίτημα του συνόλου των βουλευτών του να παραιτηθεί από την αρχηγία του κόμματος, παρά τη μετέπειτα επανεκλογή του, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ.
Με το σύνολο των βουλευτών της Αγίου Κωνσταντίνου να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής την κυβέρνηση, το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη δεξαμενή των ανεξάρτητων και ειδικά όσων προέρχονται από τη ΝΔ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σύμφωνα με έμπειρο περί τα κοινοβουλευτικά στέλεχος της ΝΔ, η κυβερνητική πλειοψηφία το βράδυ της Παρασκευής μπορεί να αριθμεί 3 με 5 ψήφους πέραν της σημερινής της πλειοψηφίας.
Από την ερχόμενη Δευτέρα το ενδιαφέρον στρέφεται προς την πλευρά των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και συγκεκριμένα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας στη μετά μνημόνιο εποχή και φυσικά στην απομείωση του χρέους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ