Στα πόδια των Καρυάτιδων... ο παγκόσμιος θαυμασμός

Εκ νέου αναφορές του διεθνή Tύπου για το μνημείο της Αμφίπολης
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 15:11
UPD:20:36
A- A A+

Η αποκάλυψη της μοναδικής ομορφιάς των Καρυάτιδων άφησε άφωνο ολόκληρο τον κόσμο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιούν τον  θαυμασμό τους για τις ανακαλύψεις που έρχονται στο φως στο μνημείο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο BBC τόνισε: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθειά συγκίνηση την ανασκαφή της Αμφίπολης. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής μαεστρίας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας». «Η αρχαιολογική αποστολή διατηρείται σε απόσταση από τους δημοσιογράφους και τους τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στην περιοχή μέσω ενός χωματόδρομου από το κοντινό χωριό Μεσολακκιά», αναφέρει το εκτενές ρεπορτάζ του BBC, προσθέτοντας πως  «η ανασκαφική ομάδα δεν έχει κάνει την παραμικρή ανακοίνωση που να αναφέρεται στην ταυτότητα του “ενοίκου”».

«Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν στο ότι η μεγαλοπρέπεια του τάφου σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί για σημαντικό πρόσωπο, ίσως για μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου - της μητέρας του Ολυμπιάδας ή της συζύγου του Ρωξάνης  ή για κάποιον επιφανή Μακεδόνα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κενοτάφιο. Τις απαντήσεις θα δώσει μόνο η ομάδα των αρχαιολόγων της ανασκαφής», τονίζει το ρεπορτάζ.

Τέλος, με τίτλο «Οι Έλληνες γοητεύονται από τον τάφο της αλεξανδρινής εποχής στην Αμφίπολη», το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι «η ανακάλυψη ενός τεράστιου τάφου -  που χρονολογείται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου - στην βόρεια Ελλάδα, έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες, αποσπώντας τους την προσοχή από την δεινή οικονομική κρίση». «Ο τύμβος έχει συνεπάρει τους Έλληνες» γράφει το israelinews.co με τη σειρά του, φιλοξενώντας το ρεπορτάζ του BBC, το οποίο «ταξίδεψε» και στη μακρινή Αυστραλία και την ιστοσελίδα australianews.

Το Discovery ανέφερε ότι «δύο πανέμορφες, σμιλεμένες με εξαιρετικές λεπτομέρειες γυναικείες μορφές, που ονομάζονται Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Τέταρτος ταφικός θάλαμος

«Όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι πράγματα πρωτόγνωρα και αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη αποκάλυψε και κάποια πρώτα στοιχεία αναφορικά με τον τέταρτο θάλαμο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο».
Όπως λένε και οι ανασκαφείς, γίνεται πλέον φανερό ότι υπάρχει και τέταρτος ταφικός θάλαμος, κάτι που επαναλάμβαναν εδώ και πολλές μέρες. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να μάθουν αν υπάρχει κλίμακα ή ράμπα από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, καθώς αυτός εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με χώματα.

Η διαφορά ύψους του όμως από τους άλλους δύο (είναι κατά ένα μέτρο ψηλότερος όπως όλα δείχνουν) τους έκανε εξαρχής να υποψιαστούν πως ίσως κάτι υπάρχει στο δάπεδο που οδηγεί στον επόμενο θάλαμο. Πρόκειται για υποθέσεις εργασίας, και ίσως αλλάξουν με την πρόοδο των ευρημάτων, ίσως όμως και να ισχύει κάποια από αυτές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τέταρτος διαφραγματικός τοίχος, ο οποίος έχει το θύρωμα προς τον τέταρτο θάλαμο, δεν έχει τρύπα από τυμβωρύχους στο τύμπανο, όπως οι προηγούμενοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι σε εξέλιξη η μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης -υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

Δεν είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αμφίπολη, εκτίμησε ο Κ. Τασούλας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρίσκεται θαμμένος στο μνημείο της Αμφίπολης ο Μέγας Αλέξανδρος. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον, με βάση και τις ιστορικές πήγες» δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το μεγαλείο του μνημείου δείχνει τη σημασία του ενοίκου του. Ο υπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν φαίνεται να έχει συληθεί, αν και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια.

Σχολίασε ακόμη πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές» που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές» που αναφέρουν διάφοροι άλλοι, ενώ σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού είπε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

Διευκρινίσεις

«Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος... Αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο» διευκρίνισε, λίγο αργότερα σε ραδιοσταθμό, ο υπουργός Πολιτισμού, έπειτα από τις ερμηνείες που δόθηκαν στις δηλώσεις του.

«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της κας Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα περί πολιτικής εκμετάλλευσης, που ορισμένοι υποστηρίζουν πως επιχειρεί η κυβέρνηση, τονίζοντας: «Πολιτική εκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει από κανέναν. Οι ανακοινώσεις, που κάνει το υπουργείο, είναι πολύ τακτικές. Αν δεν γίνονταν έτσι, θα μας είχαν κατηγορήσει ότι αφήσαμε τον κόσμο στο έλεος της παραφιλολογίας. Με την ενημέρωση από το υπουργείο έχουμε προλάβει όλες αυτές τις φήμες. Επειδή οι Καρυάτιδες είναι πανέμορφες, δεν σημαίνει πως κάποιος θα ψηφίσει με βάση αυτό στις επόμενες εκλογές».

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς