«Κράτος-τρομοκράτη» χαρακτήρισε τη Ρωσία ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγορώντας τη πως φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επανέλαβε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.
Εξάλλου ο Γιατσενιούκ είπε πως η Ουκρανία θα αγοράσει 1 εκατ. τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική λόγω της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή.
Η ανατολική Ουκρανία συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και εκεί βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας.
Οι αντάρτες «βομβάρδισαν τα κυριότερα ανθρακωρυχεία μας. . . και έτσι η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει μια συμφωνία για την προμήθεια ενός εκατ. τόνων άνθρακα από τη Νότια Αφρική», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας. «Το πρώτο πλοίο φορτώνεται τώρα», πρόσθεσε.
Εξάλλου το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και άμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου ανέφερε ότι οι φιλορώσοι αποσχιστές ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραδόσεις της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Η Ρωσία εξάγει περίπου τη μισή από την ποσότητα αερίου που πωλεί στις χώρες της Ευρώπης διαμέσου αγωγών που περνούν από την επικράτεια της Ουκρανίας. Οι αγωγοί αυτοί περνούν και από περιοχές που βρίσκονται τώρα στα χέρια των ανταρτών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters